Zweden staat te popelen om de Navo te versterken, ook Finland wil toetreden

Zweden staat te popelen om Navo-lid te worden

De Zweedse krant Svenska Dagbladet maakt melding van het feit dat Zweden wil toetreden tot Navo. Tijdens de aanstaande Navo-top, in juni in het Spaanse Madrid, zou premier Magdalena Andersson officieel lidmaatschap gaan aanvragen. 

Neutraal

De krant baseert de bewering op bronnen binnen Anderssons sociaaldemocratische partij. Tot voor kort was Zweden zogezegd ‘neutraal’. De Russische inval op Oekraïne heeft echter alles veranderd in het Scandinavische land. Zo zijn er steeds meer Zweden die voor een Navo-lidmaatschap zijn.

Die ommezwaai is ook te merken bij de sociaaldemocratische partij, tot dusver een fervent tegenstander van Zweden als Navo-land. Inmiddels is de algemene opinie binnen de partij dusdanig gewijzigd, dat er dus een lidmaatschap zal worden aangevraagd.

En dat is best gek. Een maand geleden vroeg de oppositie premier Andersson namelijk om aansluiting bijde Navo, die dat weigerde. Als reden hiervoor gaf zij op dat dit ”de veiligheid van Europa zou bedreigen.” Rusland grenst namelijk voor een klein gedeelte aan Zweden.

Zweden heeft eigen beleid al gebroken

De minderheidsregering in Stockholm heeft al wapens naar Oekraïne gestuurd en daarmee heeft Zweden al gebroken met het eigen beleid, dat voorschrijft geen wapens te sturen naar landen die in oorlog zijn verwikkeld. Het land heeft onder meer 5.000 antitankwapens, helmen, uitrusting en veldrantsoenen verzonden.

Sovjet-Unie

De laatste keer dat Zweden dit deed was in 1939, toen de Sovjet-Unie Finland binnenviel. Ook in Finland, dat grenst aan Rusland, is een discussie gaande over Navo-lidmaatschap. Rusland heeft beide landen, die doorgaans vertegenwoordigd zijn bij Navo-bijeenkomsten, gewaarschuwd geen lid te worden van de NAVO.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven