Politie zoekt meer agenten met migratieachtergrond en ‘andere seksuele geaardheid’

Politie zoekt meer agenten met een migratieachtergrond en andere seksuele geaardheid

Het aantal politieagenten met een migratieachtergrond is in de afgelopen jaren gestegen. De politie is hier erg blij mee, maar het is nog niet genoeg. En daarom wordt er deze week een wervingscampagne gelanceerd. Dat meldt de NOS.

In de Randstad steeg het percentage aspiranten met een migratieachtergrond van 17 procent in 2020 naar 23 procent in 2021. Landelijk steeg dat aandeel van 16 naar 19 procent. Dat betekent dat 1 op 5 agenten over een migratieachtergrond beschikt.

Wervingscampagne

Het doel van de campagne is vooral om jongeren met een migratieachtergrond warm te maken voor een prachtige baan binnen de politie. ”We hebben ze keihard nodig”, zo zegt Martin Sitalsing. Hij is naast politiechef Midden-Nederland, ook belast met de portefeuille diversiteit bij de politie.

Volgens Sitalsing is een betere mix in korpsen van belang, omdat in sommige Nederlandse steden het grootste deel van de bewoners een migratieachtergrond heeft. ”Agenten die zelf een migratieachtergrond hebben, kunnen het vertrouwen en de herkenbaarheid vergroten.”

Of de politie ook blij wordt als een autochtone Nederlander zich aanmeldt? ”Natuurlijk, maar we leggen nu het accent op culturele diversiteit omdat we daar een extra slag willen maken”, aldus Sitalsing

Andere seksuele geaardheid

Het is niet alleen de bedoeling om meer agenten met een migratieachtergrond aan te trekken. Men hoopt ook dat agenten met ”een andere seksuele geaardheid” zich massaal komen aanmelden. Desalniettemin blijft Sitalsing erop hameren dat er op het gebied van culturele diversiteit een inhaalslag moet worden gemaakt.

Vrouwen

Natuurlijk staat de Nederlandse politie voor gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Ook dit onderwerp komt dus aan bod en in 2021 is 42 procent van de politiemensen vrouwelijk van geslacht. Volgens Sitalsing ligt het percentage vrouwen in de leidinggevende posities, zelfs op 45 procent. ”50 procent zou de ideale mix zijn, maar het is een mooi percentage”, aldus de politiechef.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven