Ziekenhuis in Rotterdam stelt verkeerde diagnose, kind (13) sterft

Ziekenhuis in Rotterdam stelt verkeerde diagnose, kind (13) sterft

Eerder dit jaar bracht Trendnieuws het bericht over een kwalijke zaak, waarbij het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam een verkeerde diagnose had gesteld. Het kostte de 13-jarige Ali Muhammad zijn leven. Nu blijkt uit een intern rapport dat het ziekenhuis schuld ontkent.

We gaan even terug naar vorig jaar. De dan 13-jarige Ali wordt door zijn huisarts doorverwezen naar het ziekenhuis. De arts denkt aan een hersenvliesontsteking.

Ali heeft hoge koorts en kampt met ondraaglijke hoofd- en nekpijn. Maar bij het ziekenhuis wordt er niets gedaan met zijn klachten. Ali kon zijn hoofd nog op ‘een bepaalde manier’ bewegen, waardoor er verder niet gecontroleerd werd. Wel werd er hersenvocht afgenomen.

Ziekenhuis in Rotterdam stelt verkeerde diagnose, kind (13) sterft

‘Onderzoek niet nodig’

Enkele dagen later leeft Ali niet meer. Maar nu valt er in een intern rapport te lezen dat Ali’s klachten ‘atypisch’ waren. De jongen ‘leek niet zo ziek’.

Om die reden vonden artsen het ‘niet nodig’ om verder onderzoek te doen. Het ziekenhuis noemt het heengaan van Ali een ’tragische gebeurtenis’ en stelt dat alle medewerkers ‘diep zijn geraakt’. ”Wij vinden het vreselijk verdrietig dat Ali heel erg onverwacht is weggevallen. We leven mee met de nabestaanden.”

Ouders woest

Het ziekenhuis ontkent dus ook maar enige schuld te hebben aan de hele zaak. Ali’s moeder Iram Naz is verbouwereerd en noemt het onbegrijpelijk.

Ze heeft daarom een advocaat in de arm genomen. Saliha Aksu-Ari veegt de vloer aan met het rapport en wil dat de zaak in de rechtbank behandeld gaat worden.

”Er lag een verwijsbrief van de huisarts met de verdenking van een hersenvliesontsteking.” Als er direct hersenvocht van Ali was afgenomen, was er duidelijkheid. Ook Ali’s moeder drong meermaals aan op een onderzoek, maar niemand heeft naar haar geluisterd.”

Rechtszaak

Voordat het daadwerkelijk tot een rechtszaak zal komen, zijn we maanden verder. Momenteel wacht men op een rapport van de verzekeraar van het ziekenhuis.

De medisch adviseur die zich over de casus moet buigen, neemt de telefoon niet meer op. Moeder Naz vindt dit moeilijk te begrijpen. ”Wij wachten al maanden en voelen ons niet serieus genomen.”

Verzekeraar MediRisk stelt dat een claimtraject om grote zorgvuldigheid vraagt en tijd kost. ,,Wij werken met verschillende medisch adviseurs. Als er een niet beschikbaar is, zorgen wij voor een andere. Wij vinden het erg vervelend dat vertraging is ontstaan.”

OM

Het Openbaar Ministerie is nog bezig met een strafrechtelijk onderzoek. ”Er zijn mensen in het ziekenhuis gehoord en onze medische deskundigen bekijken het calamiteitenrapport van het Maasstad. Dit soort onderzoeken duurt altijd lang. Je moet van minuut tot minuut reconstrueren wat is gebeurd. Zoiets kost tijd. Hoe pijnlijk dat ook is voor nabestaanden.”

Scroll naar boven