Ophef over verloving tussen priester (63) en meisje (12): “Onze tradities”

kind huwelijk ghana ophefr

Een Ghanese priester van 63 jaar heeft het jawoord gegeven aan een meisje van nog maar 12 jaar oud, een praktijk die in Ghana tegen de wet is. Toch wordt alle kritiek weerlegt door de geestelijke en zijn omgeving over de verloving. Dit heeft volgens hen alles te maken met: “Onze lokale gebruiken en tradities die voor velen buitenstaanders onbegrijpelijk zijn.”

Jonge verloving genormaliseerd

Culturele normen, religieuze en sociale tradities, maar ook armoede en beperkte toegang tot educatie zijn vaak de drijvende krachten achter dit soort huwelijken. Deze praktijk ziet een aanzienlijke toename tijdens crisissituaties, wanneer sociale en economische spanningen hoog oplopen.

Voornamelijk meisjes ondervinden de nadelige gevolgen hiervan, aangezien zij zes keer vaker dan jongens in dergelijke situaties belanden, een situatie die versterkt wordt door diepgewortelde ongelijkheid tussen de geslachten. Het volgende voorbeeld is daar geen uitzondering op.

Child Marriage in Ghana - The Pulse on JoyNews (16-9-19)

Vergroot aantrekkelijkheid

Het meisje, is in voorbereiding op de verbintenis met Nuumo Borketey Laweh Tsuru XXXIII. Ze werd hierbij aangespoord om zich op uitdagende wijze te kleden aldus de BBC die rapporteerde bij de plechtigheid. Ze werd eveneens aangemoedigd om zich klaar te stomen voor “taken die doorgaans door vrouwen worden vervuld binnen het huishouden” en zich te parfumeren om haar “aantrekkelijkheid te vergroten”.

Ondanks de felle kritiek uit verschillende hoeken in Ghana, neemt de kring rond de echtgenoot deze niet ter harte. Een vooraanstaand figuur uit de gemeenschap, Nii Bortey Kofi Frankwa II, merkte op dat de kritiek voortkomt uit een gebrek aan kennis.

kind huwelijk ghana ophefr
bron: Pexels

Huwelijken op jonge leeftijd in Ghana

In Ghana is de wettelijk vastgestelde minimumleeftijd om te trouwen achttien jaar. Desondanks zijn huwelijken op jonge leeftijd geen zeldzaamheid in het West-Afrikaanse land. De non-profitorganisatie Girls Not Brides meldt dat negentien procent van de jonge vrouwen in Ghana in het huwelijk treedt voordat ze de leeftijd van achttien bereiken, en vijf procent zelfs voordat ze vijftien zijn.

Scroll naar boven