Mimi Reinhardt (107), de secretaresse van Oskar Schindler, is overleden

Mimi Reinhardt, de secretaresse van Oskar Schindler, is overleden

Mimi Reinhardt, de secretaresse van Oskar Schindler is gisteren op 107-jarige leeftijd overleden in de Israëlische stad Jeruzalem.

Levens redden

Reinhardt was als secretaresse verantwoordelijk voor het opstellen van de lijsten van joodse arbeiders die de Duitse industrieel Oskar Schindler te werk stelde in zijn emailleerfabriek in het Poolse Krakau om hen zodoende te beschermen tegen deportatie.

YouTube video player

Ze typte alle door Schindler opgeschreven namen over. Hiermee werden in totaal zo’n 1.200 mensenlevens gered. Het verhaal en de lijsten kregen wereldwijde bekendheid, door de met 7 Oscars bekroonde film Schindler’s List van regisseur Steven Spielberg.

De beroemde film heeft Reihardt zelf overigens pas jaren na de première voor het eerst bekijken. ”Ik was uitgenodigd voor de première in New York. Maar ik ben voor de start van de vertoning naar gegaan, het was te moeilijk voor me”, zei ze daarover.

Levensloop

Reinhardt werd geboren in Oostenrijk en was zelf joods. Voordat de Tweede Wereldoorlog begon, woonde de vrouw in Krakau (Polen). Na de oorlog verhuisde Reinhardt naar het Amerikaanse New York, om uiteindelijk in 2007 op 92-jarige leeftijd naar Israël te vertrekken. Haar laatste levensjaren bracht Reinhardt door in een rusthuis te Herzliya, een plaats ten noorden van Tel Aviv.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven