Nederland stort miljoenen aan Moldavië voor opvang Oekraïners

Nederland schenkt 10 miljoen euro aan Moldavië voor de opvang van vluchtelingen

De Nederlandse overheid schenkt het straatarme Moldavië een bedrag van 10 miljoen euro. Dat heeft minister Liesje Schreinemacher (VVD) gister bekendgemaakt tijdens haar bezoek aan de Moldavische hoofdstad Chisinau.

Het geld moet ten goede komen aan voedsel, water, zorg en onderwijd van Oekraïners, waarvan er momenteel zo’n 100.000 in het armste land van Europa verblijven. De meesten zullen daar niet lang resideren, gezien de erbarmelijke staat van Moldavië en haar opvangmogelijkheden.

Desalniettemin handelt het land naar haar mogelijkheden, zo ziet ook Schreinemacher. Het is de minister van Ontwikkelingssamenwerking, te gast in een opvangcentrum, echter meer dan duidelijk dat de opvangcapaciteit bereikt is.

Extra geste

Het blijft daarom niet bij een financiële opsteker, want volgens De Telegraaf haalt Nederland haalt ook 500 Oekraïners uit Moldavië op. Wanneer dat gaat gebeuren en hoe deze selectieprocedure exact verloopt is nog niet bekend.

Ruim half miljard euro voor Moldavië

Eerder deze week was er in Berlijn een speciale donorconferentie belegd voor Moldavië. Het land met minder dan drie miljoen inwoners, is daar een schenking van 659,5 miljoen euro toegezegd.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven