Mega-doorbraak: Wetenschappers verjongen mensenhuid met 30 jaar!

Wetenschappers kunnen de huid met 30 jaar verjongen

Onderzoekers zijn er naar eigen zeggen in geslaagd om mensenhuid flink te verjongen. Zij kunnen het verouderingsproces van huidcellen met maar liefst 30! jaar terugdraaien. Deze ‘eerste stap’ is volgens het team van het Babraham Institute veelbelovend.

De techniek herprogrammeert huidcellen. Dat zorgt ervoor dat cellen er jonger uitzien, en zich ook jonger gedragen. De onderzoekers hebben hun experiment succesvol uitgevoerd op cellen afkomstig van een 53-jarige vrouw. Na behandeling in het laboratorium had de huid dezelfde kwaliteit als die van een 23-jarige.

Mengsel van chemicaliën

Voor de proef werd een huidwond nagebootst. Oudere cellen werden blootgesteld aan een ‘mengsel van chemicaliën’, die ervoor hebben gezorgd dat de cellen weer ‘jong’ werden. De functie van de oude cel verandert niet, maar werkt als vanouds. De fibroblasten, die ervoor zorgen dat huid stevig en rekbaar wordt, deden hun werk vervolgens beter en zorgden ervoor dat de wond beter kon genezen.

Revolutie

Volgens de onderzoekers staan we aan de vooravond van een revolutie. ”We snappen nu veel beter hoe veroudering op moleculair niveau werkt”, aldus onderzoeker Diljeet Gill.

Hoogleraar Carlijn Bouten van de TU Eindhoven is gespecialiseerd in regeneratieve geneeskunde en vindt het onderzoek interessant. “Het is echt heel mooi wat deze onderzoekers hebben gedaan.”

Niet zonder risico

Het grote doel is uiteindelijk het kunnen behandelen van ouderdomsziektes zoals diabetes, hartziekten en neurologische aandoeningen. De onderzoekers hebben nu al wel vast kunnen stellen dat de gebruikte methode effect heeft op genen die verband houden met aandoeningen als alzheimer of staar.

Toch komt het verjongen van huidcellen niet zonder risico. ”Veroudering is eigenlijk ons wapen tegen kanker en mutaties in een cel. Als je een cel weer jonger maakt, gaat hij weer verder delen en is de kans op kanker groter”, aldus Bouten. Ze benadrukt dat dit geen stap is naar een eeuwig leven omdat de techniek niet op alle cellen toe te passen is.

Als voorbeeld haalt ze het hart aan. ”De cellen van je hart delen eigenlijk nooit, die zitten daar voor altijd. Daar is geen eeuwig leven in zicht.”

Laat een reactie achter

Scroll naar boven