Mark Rutte laat zich uit over betekenis Pim Fortuyn voor Nederland

Mark Rutte laat zich uit over betekenis Pim Fortuyn voor Nederland

Premier Mark Rutte stelt dat de opkomst van wijlen Pim Fortuyn een bepalend moment is geweest in de geschiedenis van de vaderlandse politiek. Volgens Rutte wist Fortuyn de kloof tussen politiek en kiezers genadeloos bloot te leggen en is de Rotterdammer nog ”elke dag van grote betekenis voor Nederland”.

Op 6 mei is het exact 20 jaar geleden dat Pim Fortuyn door de geesteszieke linkse klimaatgek Volkert van der Graaf door zijn hoofd werd geschoten bij het Mediapark in Hilversum. Rutte: ”Het is verschrikkelijk dat hij vermoord is. Zelf was ik toen nog niet politiek actief, maar ik heb de hele opkomst van Pim Fortuyn fascinerend gevonden. Hij bracht het Haagse systeem in verwarring.”

De minister-president vindt dat Pim ”iedere dag iets betekent en spreekt zelfs van een periode van voor en na Fortuyn. ”daar moeten we gewoon reëel in zijn.”

Mark Rutte spreekt zich uit over Pim Fortuyn

Veel geleerd

Tegen de Telegraaf vertelt Rutte dat ”we met zijn allen ongelofelijk veel geleerd hebben” in de tussentijd. Zo weet Mark nu dat maatschappelijke vraagstukken zich niet beperken tot de financieel-economische agenda. Hij wijst ook op het belang van de opvang en integratie van vluchtelingen, gelijkheid van man en vrouw, homo-hetero, blank en zwart en de vrijheid van godsdienst.

”Ik denk echt dat er een shift is geweest in de afgelopen twintig jaar waarin Fortuyn een ongelofelijke rol heeft gespeeld”, aldus Rutte. ”Of je nou links of rechts bent, je realiseert je dat de vraagstukken die de politiek heeft op te lossen, breder zijn dan het sluiten van het budgettaire plaatje.”

 

Laat een reactie achter

Scroll naar boven