Schokkend: Man verkoopt harddrugs aan kinderen en laat hen voor hem dealen

Nando (28) won de Staatsloterij, maar dat heeft zijn hele leven verpest

Nederland luilekkerland. Soms lijkt het erop dat je kunt doen en laten wat je wil, zonder daarvoor gestraft te worden. Althans, nauwelijks. Een aan speed verslaafde man (34) uit het Friese Dokkum verkocht drugs aan minderjarigen en liet hen ook drugs voor hem verkopen. De rechtbank is mild voor hem, omdat hij ‘’een positieve draai’’ aan zijn leven heeft gegeven.

Volgens de officier van justitie valt het op ‘’hoe ontzettend jong de afnemers en dealers zijn.’’ Het gaat om kinderen die niet ouder zijn dan 13 jaar, die bovendien ‘’geregeld’’ bij de man over de vloer kwamen. Een meisje van slechts 13 vertelde aan de politie hoe zij dankzij de drug speed in totaal 15 kilo afviel.

Leven beteren

De man werd gepakt nadat er bij de politie een melding binnenkwam dat de verdachte zich bezig hield met drugsverkoop. Een doorzoeking van zijn woning leverde inderdaad de vondst van speed en wiet op. ‘’Voor eigen gebruik’’, beweerde de Dokkumer nog.

Naast de tipgever, verklaarden ook getuigen dat de man drugs verkocht aan kinderen die ook voor hem moesten dealer. De man beweert dat dat niet klopt en dat mensen ‘’samenspannen’’ tegen hem. De officier van justitie beoordeelde de verklaringen desondanks als betrouwbaar.

Recidivist

Naast drugs dealen, had de man ook 50 kilo illegaal knalvuurwerk in een schuurtje bij zijn woning liggen. Wederom ontkende de man alle schuld. Hij zou de partij ‘’gewoon’’ bij een winkel in Leeuwarden hebben gekocht en verkeerde in de veronderstelling dat hij dit mocht hebben.

Goed, de woningbouwvereniging knikkerde hem vervolgens uit zijn huis, waarna de man op een boot ging wonen. Hier pakte hij zijn oude hobby – drugs dealen – weer op. Zelfs een van zijn beste vrienden stapte naar de politie om hier melding van te maken. Een inval leverde een vondst van 28 gram speed op.

Positieve draai aan leven

Inmiddels zou de man clean zijn en geen drugs meer gebruiken, op ‘’af en toe een blowtje’’ na. Hij zou zijn leven een positieve draai hebben gegeven, zo benadrukt zijn advocaat Marije Rauwerda.

Normaliter zou de Dokkumer een (lange) gevangenisstraf wachten in een zaak waar kinderen bij betrokken zijn. De officier van justitie vindt een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van zes maanden echter voldoende.

De rechter vindt zelfs dat nog te veel. Het is namelijk niet de bedoeling dat de man ‘’overbelast’’ raakt. Hij volgt immers ook al een behandeling bij verslavingszorg en krijgt training. Om die redenen is hem een werkstraf opgelegd van 200 uur. Ook moet hij meewerken aan controles op het gebruik van verdovende middelen.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven