Beenloze Han (55) leeft al maanden in een busje: ”Ik heb niks”

Beenloze Han (55) leeft al maanden in een busje: ''Ik heb niks''

Het gaat niet zo goed met Han (55). De man moest zijn been laten amputeren en woont sinds dat moment in een busje op een parkeerplaats in Deurne. Daar probeert hij te herstellen. De autoriteiten willem Han nu weg hebben, maar hij kan nergens heen.

Tegenslagen

Begin dit jaar komt het leven van Han Boorsma volledig op zijn kop te staan. Het is hem deels zelf verwijtbaar. ‘Het begon allemaal met een Jeugdbeschermingszaak die tegen me werd begonnen”, zo geeft hij eerlijk toe aan de krant Gelderlander.

Dat resulteerde in een echtscheiding en een rechtszaak, die heel nadelig uitpakte voor Han. ”Van de rechter mag ik tijdelijk niet naar huis.”

Dat duurt nog tot begin 2024, maar dan zijn Hans zorgen nog geen verleden tijd. De woning moet van de rechter verkocht worden.

Bestelbusje

Sinds april is hij dak- en thuisloos. Hij heeft zijn intrek genomen in een bestelbusje. En dit terwijl hij lichamelijk verre van in orde is. Onlangs moest hij zijn been laten afzetten.

Dat is het gevolg van een infectie aan een kunstknie, die kort nadat hij zwerver werd opspeelde. ”Ik moest kiezen tussen de rest van mijn leven met ontstekingen leven of mijn been eraf laten halen. Toen heb ik dat laatste maar gekozen”, aldus Han.

Voor zijn busjestijd verbleef Han nog even op een vakantiepark. Dat was echter duur: ”Het kostte 1.800 euro.” Een woning huren dan?

”Dakloosheid is voor wooncorporatie Bergopwaarts geen reden voor urgentie. Soms wel, wanneer iemand buiten zijn/haar schuld op straat komt.”

Waarom hij niet bij mensen uit zijn eigen netwerk terecht kan? Han heeft geen familie in Deurne wonen. Wel vrienden en kennissen. Die koken voor hem, maar kunnen hem geen slaapplaats aanbieden vanwege hun privacy. Han begrijpt dat wel.

Bus moet weg

En dus heeft Han gekozen voor zijn busje. Spulletjes heeft hij niet. Op water, zeep en washandjes na. Hij moet eigenlijk in therapie voor zijn been, zodat er later een prothese kan worden gezet.

Hij staat geparkeerd bij natuur- en milieucentrum De Ossenbeemd aan het Haageind. Hij moest daar op 3 augustus al weg, maar staat er nog steeds.

De gemeente verwijst hem naar de daklozenopvang van SMO in Helmond. Daar heeft Boorsma geen zin in. ”Dan lig ik er tussen verslaafden.

Er is een alternatief beschikbaar, genaamd huize D’n Herd. Hier kan hij langdurig blijven. ”Maar ik heb autisme, dus dat gaat ook niet. Ik vind dat niet geschikt.”

Wie zich in een opvangcentrum van SMO niet veilig voelt, kan nog bij andere hulpverleners aankloppen. ,,Maar het is wel aan die persoon zelf om aan de bel te trekken”, reageert een woordvoerder van de gemeente Deurne op de vraag of die nog andere hulp kan inschakelen.

Boorsma heeft nog een ijzer in het vuur: ”Morgen heb ik een gesprek met de Wmo.”

Scroll naar boven