Wetenschappers bevestigen: dit ervaar je vlak voordat je heengaat

Wetenschappers bevestigen: dit ervaar je vlak voordat je heengaat

Het internet staat vol met verhalen van mensen die een  ‘bijna doodervaring hebben meegemaakt. Nu is er ‘goed nieuws’ voor iedereen: wetenschappers komen met bewijs dat er vlak voordat je heengaat, iets heel erg vreemds gebeurt in de hersenen.

Onderzoek

Onderzoekers hebben een EEG (hersenfilmpje) bekeken van vier personen die ten onder zijn gegaan nadat hun hart ermee stopte.

Alle vier verkeerden op dat moment in coma en bij alle vier werd uiteindelijk besloten om te stoppen met de beademing, zo schrijft MetroNieuws.

Bij twee van de vier mensen gebeurde iets opmerkelijks. Vlak voordat het hart ermee stopte schoot hun hartslag omhoog en werden er pieken in de hersengolven waargenomen. Dit was volgens de onderzoekers vergelijkbaar met studeren of met het oplossen van problemen.

Wetenschappers bevestigen: dit ervaar je vlak voordat je heengaat

Vuur en vlam

De wetenschappers wilden precies weten in welke gedeelten van de hersenen dit plaatsvond. We zullen je de medische term besparen, maar het gaat om het gedeelte dat te maken heeft met onze dromen en de staat van bewustzijn.

Jimo Borjigin vertelt: ”Wanneer dit deel van het brein oplicht dan ziet, hoort en mogelijk voelt iemand iets in het lichaam.” Het hersengebied stond volgens Jimo ‘in vuur en vlam’.

Niet iedereen

Wat ook duidelijk is geworden, is dat dus niet iedereen iets ervaart. Het gaat immers om twee van de vier personen. De 2 anderen kwamen in aanraking met het ‘verborgen bewustzijn’.

Borjigin denkt dat dat te maken kan hebben met een verschil in de hersenen en mogelijk door eerdere epileptische aanvallen.

Maar wat zie je nu?

Helaas is niet duidelijk geworden wat de onderzochte personen precies zagen en/of voelden. Desalniettemin is Borjigin erg blij met de resulaten.

”Voor ons levert het nieuwe inzichten op voor ons begrip van het verborgen bewustzijn bij stervende mensen.” Het is nu de bedoeling dat er meer mensen onderzocht gaan worden.

‘Dit met als doel dat iemand wel in leven blijft, en precies kan vertellen wat hij of zijn heeft ervaren

Scroll naar boven