Werkloze Rachid (48) vult bijstandsuitkering aan met blikjes: ”Al duizenden euro’s verdiend”

Werkloze Rachid (48) vult bijstandsuitkering aan met blikjes: ''Al duizenden euro's verdiend''

Zandvoort staat dit weekend volledig in het teken van de Formule 1. Uit heel Nederland komen fans in grote getale op de Grand Prix af. Het evenement is ook een goudmijn voor blikjesrapers. En dus komen ook zij uit heel Nederland naar Zandvoort.

Statiegeld

Sinds 1 april 2023 zit er statiegeld op blikjes. Een blikje levert 0,15 eurocent op. Veel mensen die een uitkering hebben vullen die aan met statiegeld.

Eerder deelden wij al het verhaal van de werkloze Kamal (42). De vader van twee kinderen struint evenementen af en grijpt daar blikjes en flesjes van de grond. Op die manier kan hij zijn uitkering aanvullen en zorgt hij ook voor een schonere stad.

Werkloze Rachid (48) vult bijstandsuitkering aan met blikjes: ''Al duizenden euro's verdiend''

Zandvoort

In Zandvoort is het ontzettend druk. Duizenden racefans lurken aan blikjes en dumpen deze ergers op de route tussen het station en het circuit.

Mee naar binnen nemen is uit den boze, want eigen drinken meenemen binnen de hekken van het circuit is niet toegestaan.

De gemeente heeft daar weet van, en dus hebben zijn tientallen containers op de looproute geplaatst. Hier kunnen mensen hun statiegeldhoudende materialen van blik en plastic in knikkeren.

”Al 400 euro”

Robert Sheridan-Williams, een dakloze Brits-Jamaicaanse man van 58 jaar, is speciaal van Amsterdam met de trein naar Zandvoort gekomen. Hij kreeg een tip van een vriendin, dat hij hier bakken met geld zou kunnen verdienen. ”Ze zei: hier moet jij zijn. En het klopt, het is een goudmijn!”

Robert heeft een doel. Hij wil dit weekend 1.500 euro verdienen. Hij is ervan overtuigd dat hem dit gaat lukken. Zijn zak is nog niet vol, maar ”ik heb al voor 400 euro weggebracht.”

Rachid spekt bijstandsuitkering

Wie ook naar Zandvoort is gekomen, is de 48-jarige Rachid. Werken kan blijkbaar niet, maar hij is wel fit genoeg om blikjes op te rapen.

Rachid heeft een bijstandsuitkering en is gekomen vanuit Arnhem. Hij heeft zelfs speciaal een knijper meegenomen en weet precies waar hij moet zijn.

Rachid verdient lekker bij sinds het moment dat er statiegeld kwam op blikjes. ”Ik heb al een paar duizend euro bijverdiend”, zo zegt hij trots. ”Ik vul mijn uitkering dik aan.”

Naar eigen zeggen kan hij leven van het statiegeld. ”Van mijn uitkering koop ik mooie spullen en ga ik lekker op vakantie.” In Zandvoort komt hij ook weer lekker schrapen.

Schoonmaakdienst

De blikjesrapers bezorgen de officiële reinigingsdienst Spaarnelande veel minder werk. Een medewerker zegt: ”Vandaag zijn we vooral plastic zakjes waarin regenponcho’s hebben gezeten. Ook wel bekers, en peuken natuurlijk. Maar bijna geen blik, Die zijn populair.”

Scroll naar boven