Weerwaarschuwing aangepast: hier gaat het straks helemaal los

photograph of lightning strike

Goedemorgen! Het is tijd voor een weerberichtje op vrijdag de dertiende. En het ziet er helemaal niet goed uit. In dit artikel lees je de voorspellingen van het KNMI en Weeronline over wat ons vandaag allemaal te wachten staat.

Code geel

We vallen maar meteen met de deur in huis. Het KNMI heeft code geel uitgeroepen voor vijf provincies. Dat zijn Groningen, Friesland, Flevoland, Noord-Holland en Zuid-Holland. Ook het IJsselmeergebied en de Wadden zijn als zodanig aangemerkt.

Ochtend

De ochtend wordt gedomineerd door bewolking, terwijl het ook flink regent. De neerslag trekt noordoostwaarts over het land en vanuit het zuidwesten wordt het dan droog.

In het noordoosten en het noordwesten blijft het tot omstreeks de middag regenen. De zuiden-tot zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig boven land.

trees with wind photo

Aan zee, in het Waddengebied en rondom het IJsselmeer kunnen we rekenen op windkracht 4 tot 7. Wie aan zee woont, kan zichzelf maar beter niet op het strand begeven.

Met windstoten tot wel 75 kilometer per uur, is het niet zo fijn vertoeven. Aan de andere kant loopt de temperatuur redelijk snel op.

Rond een uurtje of 11 is het al bijna 20 graden. En dat is zeer uitzonderlijk voor deze tijd van het jaar. Normaliter is het dan rond de 15 graden.

Middag

In de middag krijgen het noorden en noordwesten te maken met bewolking en regen. De zuidwestenwind gaat huishouden en met name de kustgebieden krijgen het flink te verduren.

Hier worden windstoten verwacht tot wel 90! kilometer per uur. De wind voert warme lucht mee en met name in Limburg, maar ook in Noord-Brabant profiteert men daarvan.

Woon jij in de zuidelijke provincies? Dat is mooi. De temperatuur kan oplopen tot 23 of zelfs 24 graden. Dat is ongekend in deze tijd van het jaar.

red and white flag under blue sky during daytime

Vanavond

In de avond neemt de bewolking op veel plekken toe. Eerst valt er lichte regen. Tegelijkertijd neemt de zuidwestenwind dan weer geleidelijk af.

Later op de avond volgen vanuit het noordwesten heftige buien. Hierbij is de kans groot dat het ook flink kan gaan onweren. De buien trekken in de nacht weer weg.

Nadat dat is gebeurd, is het droog en klaart het weer op. Aan zee en in het Waddengebied blijft het echter oppassen geblazen met windkracht 5 of 6.

De temperatuur gaat langzaam naar beneden. Rond middernacht zal deze uitkomen tussen de 15 en 19 graden. Al met al dus geen slechte vooruitzichten.

Scroll naar boven