Man vraagt hulp bij ‘onoplosbare’ puzzel, wat is de uitkomst?

Puzzels zijn een geweldige manier om je brein te trainen. Hoe meer je er oplost, hoe beter je wordt in het oplossen ervan. Bovendien zijn puzzels leuk om jezelf en anderen mee uit te dagen. De nieuwste puzzel die een man tegenkwam tijdens een wandeling is echter behoorlijk lastig en zal je hoofd doen breken.

De mysterieuze puzzel

De puzzel bestaat uit afbeeldingen van voetballen, ski’s en hockey sticks. Maar wat betekent dit allemaal? De man plaatste de vraag op het ’they did the math’ forum van Reddit met het bijschrift: “[VERZOEK] Is dit op te lossen? Ik vond dit op een wandelpad. Er was een briefje boven dat zei ‘Wereldkampioen:___’.”

De man schreef: “Mijn veronderstelling is dat de ski’s in de tweede vergelijking deelbaar moeten zijn door twee, dus 2, 4, 6, 8 of 10, wat zou betekenen dat de laatste vergelijking 2019, 2016, 2013, 2010 of 2007 zou moeten zijn.

Als ik ervan uitga dat ze op zoek zijn naar een wereldkampioen voetbal, dan is 2010 het enige jaar van alle opties waarin er een FIFA Cup was, dus zou het antwoord Spanje zijn. Het is een grote veronderstelling dat ze op zoek zijn naar een WK voetbal. Mis ik iets of ontbreekt er een detail in de puzzel?”

Is de puzzel onoplosbaar?

Sommige mensen gingen naar de opmerkingen om uit te leggen waarom de puzzel eigenlijk “onoplosbaar” is. Iemand schreef: “Laten we bijvoorbeeld zeggen dat je hebt: a + b + c = 10, a – b + c = 12, a + c = ? Als we proberen de eerste twee vergelijkingen op te lossen, zul je merken dat je tegen het probleem aanloopt dat de variabelen vrij zijn. Maar als we vergelijking 1 + vergelijking 2 doen, krijgen we 2a + 2c = 22, wat a+c = 11 oplevert. Dus zelfs zonder de exacte waarden van a en c te kennen, kunnen we a+c vinden.

In de foto in de post hebben we echter 3a = 3000, 4b+c = 22, 2a+b+c = ? Je zult merken dat je de vergelijkingen niet kunt combineren om bij de derde te komen. Waarom? Representeer de coëfficiënten van elke vergelijking als vectoren: (3,0,0), (0,4,1), (2,1,1). Als we de eerste twee combineren: x(3,0,0) + y(0,4,1) = (3x, 4y, y) = (2,1,1), dan x = 2/3. Maar dan hebben we 4y = 1 EN y=1.

Onmogelijk. Dus ze zijn lineair onafhankelijk, wat betekent dat de derde vergelijking in feite informatie bevat die niet aanwezig is in de andere twee vergelijkingen. Nu kunnen we dit waarschijnlijk oplossen of een kleine, maar telbare set oplossingen krijgen als we aannemen dat de variabelen strikt gehele getallen zijn.”

Kortom, de puzzel lijkt lastig op te lossen vanwege de manier waarop de vergelijkingen zijn opgesteld, en er zijn mogelijk oneindig veel mogelijke oplossingen. Het blijft een raadsel waar de puzzel precies naar verwijst.

Scroll naar boven