Een 27-jarige vrouw in Queensland, Australië, is beschuldigd van fraude, na geld te hebben ontvangen via een GoFundMe-pagina en te beweren dat het zou worden gebruikt om haar terminale kanker te behandelen.
Lucy Wieland werd in oktober 2018 in Townsville Magistrates Court aangeklaagd. Volgens The Daily Mail verdiende Wieland meer dan €50.000 door te beweren dat ze het geld nodig had om haar stadium 5 eierstokkanker te behandelen.
Rechercheur-inspecteur Chris Lawson vertelde The Daily Mail dat Wieland werd gearresteerd nadat rechercheurs waren getipt. “Het is altijd heel zorgwekkend wanneer mensen de emoties van anderen gebruiken om geld voor zichzelf proberen te krijgen,” vertelde hij aan verslaggevers.
“Het is ontmoedigend. De echte slachtoffers hier zijn de mensen in de gemeenschap die de verhalen hebben gehoord en hebben geprobeerd zo goed mogelijk te helpen … en het geld doneren in de oprechte overtuiging dat ze ziek is”
Wieland had geen enkele vorm van kanker en Lawson en andere rechercheurs onderzoeken wat er eigenlijk met de €50.000 is gebeurd.
De GoFundMe-pagina van Wieland is niet langer actief en een blog waar ze zogenaamd op had geschreven, was ook niet meer actief. Naar verluidt gebruikte Wieland sociale media om haar neppe ziekte vast te leggen, afbeeldingen op haar Instagram-account te plaatsen die leken te tonen dat ze een zuurstofmasker droeg, medicatie ontving en haar haar verloor.
Wieland’s partner verschijnt in sommige van de online foto’s, maar het is onduidelijk of hij medeplichtig was aan de fraude. Het Instagram-account lijkt sindsdien te zijn verwijderd. Volgens ABC werd de rechtbank verteld dat de partner van Wieland – een lid van de Australian Defence Force – haar fulltime verzorger was geworden, maar de politie wilde niet speculeren of hij op de hoogte was van de vermeende fraude.
Wieland, die naar verluidt ook had gesproken over plannen om naar Duitsland te reizen voor verdere behandeling, kreeg het bevel om haar paspoort aan de politie te overhandigen. GoFundMe zei in een verklaring dat de campagne van Wieland was verbannen en dat geld dat eraan werd geschonken zou worden terugbetaald, volgens de BBC.
Maar Lawson drong er bij sociale media-gebruikers ook op aan “een beetje onderzoek te doen en te controleren” voordat ze doneerden aan online crowdfundingcampagnes om te voorkomen dat ze worden opgelicht.
Het is onbegrijpelijk wat sommigen doen om wat geld van anderen af te troggelen. Wees op je hoede en doneer niet zonder je in te lezen. Laat in de comments op Facebook je reactie achter!