TUI weigert autistische vrouw op terugvlucht en laat haar gewoon achter

TUI weigert autistische vrouw op terugvlucht en laat haar gewoon achter

Een Britse vrouw met autisme is door luchtvaartmaatschappij TUI geweigerd op de terugvlucht vanuit het zonovergoten Jamaica naar Londen. Victoria Devorie werd totaal onterecht op de zwarte lijst gezet. Ze is er kapot van.

Zwarte lijst

De 44-jarige vrouw wilde inchecken voor haar reis naar huis vanuit Jamaica, maar toen inchecken niet lukte nam ze direct contact op met TUI. De klantenservice vertelde haar dat alles in orde was en dat ze naar het vliegveld kon gaan om daar in te checken.


Maar dat blijkt niet het geval, zo vindt ze uit wanneer ze bij de incheckbalie staat en een brief krijgt overhandigd waarin is aangegeven dat ze op de zwarte lijst staat. Dit naar aanleiding van haar ‘gedrag’ op de heenvlucht van London Gatwick naar Montego Bay.

Keukenruimte

Tegen Mirror vertelt Victoria wat er precies gebeurd is. ”Tijdens de heenvlucht had ik een voet in de keukenruimte, waar passagiers niet mogen komen, gezet. Dat deed ik om plaats te maken voor iemand terwijl ik wachtte tot ik naar de wc kon.”

Voordat de vlucht was opgestegen, had de cabin crew nadrukkelijk omgeroepen dat de keukenruimte niet toegankelijk is voor passagiers. Volgens Victoria werd ze ‘berispt als een kind’.

Autisme

Victoria, die autisme heeft, stelt dat  de situatie haar bevroor. ”Door mijn autisme reageer ik anders op bepaalde dingen. Ik raakte in paniek.”

”Ik heb mijn excuses aangeboden en zei tegen de steward: ‘Het spijt me ontzettend, ik ken de regels. Maar ik maak plaats voor een passagier. Je hoeft niet tegen me te praten alsof ik een klein kind ben.”

Victoria was van streek en verward door het incident en verliet vervolgens de verkeerde kant op, waarbij ze beweerde dat ze toen werd “uitgescholden” door de steward.

TUI weigert autistische vrouw op terugvlucht en laat haar gewoon achter

‘Ik wil je naam hebben’

Dat accepteert Victoria niet, waarop ze naar voren loopt en de steward om zijn naam vraagt. ”Die wilde hij niet geven. Ik liep verder naar hem toe en toen zei hij: ‘je staat nog steeds in onze keuken’. Ik zei: ik wil je naam hebben, want hoe jij me behandelt klopt niet.”

”Ik probeerde hem duidelijk te maken dat ik niet expres naar de keukenruimte was gekomen en heb nogmaals mijn excuses aangeboden.”

Schreeuwen

De steward begint volgens Victoria dan te schreeuwen tegen haar en de vrouw raakt doordoor compleet overstuur. ”TUI was voor de vlucht op de hoogte van mijn autisme. Ik was ten einde raad en ben huilend in mijn stoel gekropen. Ik was helemaal van streek.”

Terugvlucht

Wanneer ze op het vliegveld aankomt voor haar terugvlucht, krijgt ze een brief. Hierin staat dat ze een ‘risico passagier’ is en daarom op de zwarte lijst is gezet.

Op pagina twee van de brief staat dat ze ‘dronken’ was en ruzie maakte met de bemanning. ”Ik was in shock toen ik dat las. Het zijn leugens.”

Achtergelaten

TUI weigerde haar mee te nemen en heeft Victoria achtergelaten op het vliegveld. Opmerkelijk is dat haar man wel mocht instappen. Die is overigens ook gewoon ingestapt. Zonder Victoria.

”Ik heb in totaal negen uur op het vliegbeld gezeten, op de plek waar mijn man me had achtergelaten. Ik ben niet eens naar de wc geweest.”

”Mijn telefoon was uitgevallen. Ik had niet de juiste USB-kabel, dus opladen ging niet meer. Ik raakte totaal in paniek en ik kon ook niets eten en drinken.”

Nooit meer met TUI

Uiteindelijk weet Victoria een vlucht te boeken met Virgin Atlantic. Daarvoor betaalt ze omgerekend 2.300 euro, Ze is er kapot van.

”Ik heb me nog nooit zo ongewild, kwetsbaar en bang gevoeld. Sinds dit gebeurd is heb ik slapeloze nachten en lijd ik aan zware paniekaanvallen.”

TUI reageert

TUI heeft inmiddels gereageerd. De vliegmaatschappij betwist dat Victoria bij het boeken heeft aangegeven aan autisme te lijden.

Ook wil TUI geen compensatie geven. ”Bij TUI hanten we een zero tolerance beleid. Niet in de keuken komen, betekent niet in de keuken komen. Als passagiers dit negeren, zullen zij de consequenties moeten ervaren. De veiligheid van passagiers en het personeel. is onze hoogste prioriteit.”

Scroll naar boven