Op meerdere plekken besmet drinkwater: ”Mensen bestormen supermarkten”

Op meerdere plekken bacteriën in drinkwater: ''Mensen bestormen supermarkten''

In Didam, Zevenaar en omliggende dorpen is amper nog een fles drinkwater te krijgen. Er zijn bacteriën in het drinkwater gevonden, waardoor sterk wordt afgeraden om uit de kraan te drinken. Momenteel is chaos ontstaan, mensen bestormen supermarkten.

Koken

De hele ochtend struinen Didammers supermarkten af. Sinds Vitens afgelopen vrijdag bekendmaakte dat het drinkwater mogelijk melkzuurbacteriën bevat als gevolg van een leidingbreuk, is er paniek ontstaan in de dorpen. Want wat als je nu uit de kraan drinkt?

Mensen met een normale weerstand zullen niet zoveel last krijgen. Mensen die wat vatbaarder zijn voor allerlei kwaaltjes als gevolg van hun gezondheid, kunnen maag- en darmklachten ontwikkelen.

Vitens adviseert dan ook om het water voor consumptie minimaal drie minuten te koken. Wel kunnen inwoners douchen, naar de wc gaan en zelfs in bad zitten.

Uitverkocht

Maar na een paar dagen is de gemiddelde Didammer wel klaar met deze ongein. Vanmorgen was het bijzonder druk bij de supermarkten.

Inmiddels is het bronwater bij Albert Heijn, Aldi en Nettorama uitverkocht. Het enige dat nog te koop is, is mineraalwater. Maar dat gooi je niet in je koffie.

Een medewerker van de Aldi stelt dat er extra pallets water zijn besteld. ”Maar die zijn nu ook al op. We kunnen alleen nog wachten tot er een nieuwe voorraad komt.”

Zevenaar

Ook in Zevenaar, Pannerden, Aerdt, Tolkamer, Lobith, Herwen en Babberich is alles uitverkocht. Hier werd gisteravond pas bekend dat mogelijk entokokken in het water zit.

Supermarkten hadden daardoor geen tijd om extra water aan te schaffen. De ellende strekt zich nu zelfs uit naar het Duitse Elten, waar wanhopige Nederlanders water proberen in te slaan. Iedereen die nu komt wordt teleurgesteld: er is niets meer te koop.

Vanavond of morgenochtend worden nieuwe leveringen verwacht, maar tot die tijd kunnen inwoners alleen nog maar het water koken.

Donderdag of vrijdag

Het kookadvies en het daarmee ontraden van het drinken van het kraanwater kan er op zijn vroegst donderdag of vrijdag af, laat Vitens desgevraagd weten.

Scroll naar boven