Transman Tomas (22) is ongewenst zwanger, maar hoeft het kind niet

Transman Tomas (22) is ongewenst zwanger, maar hoeft het kind niet

De Brusselse transman Tomas (22) zat met een enorm groot probleem. Zij/hij was namelijk ongewenst zwanger en wilde zo snel mogelijk van het kind af. ”Ik ben niet gemaakt om een kind in me te dragen. Dat is voor vrouwen.”

Tegen Het Nieuwsblad vertelt Tomas dat hij begin deze maand ontdekte dat hij in verwachting is. ”Ik heb dagenlang alleen maar gehuild.”

”Ik dacht namelijk dat ik helemaal niet zwanger zou kunnen worden. En ik heb ook nooit zwanger willen worden. Dus, ja.”

Transman Tomas (22) is ongewenst zwanger en wil van het kind af

Transman

Tomas is een transman. Geboren als meisje weet hij als kind zijnde al: ”Ik wil een jongetje zijn. Ik wist wie ik was, maar had er geen woorden voor.”

”Toen ik volwassen werd heb ik mijn transitie ingezet. Ik werd officieel Tomas. In 2019 nam ik testosteron, in 2020 heb ik mijn borsten laten verwijderen.”

Emigreren

In 2020 besloot hij om naar België te verhuizen. Samen met zijn non-binaire partner. ”Hier is meer werkgelegenheid en ook is België een ‘queervriendelijk’ land.”

Tomas wilde eigenlijk ook een mannelijk geslachtsdeel, maar dat heeft hij uitgesteld omdat hij een liefdevolle relatie heeft.

Zwanger

Maar toen werd Tomas opeens zwanger. Hij snapt niet hoe dat kan. ”Ik neem testosteron. Dan kan dat toch helemaal niet? Ik heb niet consequent hormonen kunnen nemen.”

”Dat komt omdat ik niet goed weet hoe het Belgische zorgsysteem werkt. Misschien ben ik daarom zwanger geworden.

Wereld ingestort

Nu hij in verwachting is, is de wereld van Tomas volledig ingestort. ”Ik voel me man, ik word gezien als man. Dat er iets groeide in mij, klopt niet.”

”Ik heb deze ervaring nooit willen hebben. Ik voelde me nu ontzettend angstig en depressief. Ik durfde niet eens meer onder mensen te komen.”

”Even heb ik getwijfeld een einde aan mijn leven te maken. Mijn partner en ik waren er niet klaar voor, zowel emotioneel als financieel.”

Abortus niet mogelijk

In België is abortus toegestaan tot 12 weken zwangerschap. Tomas was die termijn al gepasseerd. In Nederland kan het tot 22 weken.

”Dat kostte 1.000 euro, die ik niet had.” Hij startte daarop een crowdfunding en zamelde het bedrag al snel in. Daarop is hij naar Nederland gegaan.

Vorige week ging hij naar Utrecht, waar de abortus heeft plaatsgevonden. Tomas voelt zichzelf nu opgelucht. ”Ik was bang, maar ik wilde mezelf terug.”

”Ik hield niet meer van mezelf, dus wilde ik dat het voorbij was. Nu hoef ik mezelf niet meer te verstoppen. Ik kan mezelf weer zijn.”

 

Scroll naar boven