Studenten willen kunstbeeld met ‘penis’ niet op campus: ”Kwetsend voor vrouwen”

Studenten willen kunstbeeld met 'penis' niet op campus: ''Kwetsend voor vrouwen''

In het Verenigd Koninkrijk is ophef ontstaan over een beeldhouwwerk van de landelijk bekende Antony Gormley. Een van zijn werken zou later dit jaar op het terrein van het Imperial College in Londen gezet worden, maar studenten willen daar een stokje voor steken. Het zou namelijk ”kwetsend voor vrouwen zijn”.

Het beeld, genaamd ‘Alert’, dat momenteel tot eind september te zien is in museum Voorlinden in Wassenaar, heeft veel weg van een man met een meterslange erectie.

Knielende man

De creatie bestaat uit een stapel ijzeren blokken van in totaal zes meter. De bedoeling van de kunstenaar is een knielende man uit te beelden. Aan de onderkant van het beeld zit een uitsteeksel van maar liefst drie meter. De studenten zien dit aan voor een stijve penis.

En dat zou ”het imago en de reputatie van het college kunnen schaden”, zo schrijven de studenten in een protestbrief. De maker van het kunstwerk kan zich daar totaal niet in vinden. Gormley (71) beweert dat het niet om een penis, maar om een knie gaat.

Vervelend voor vrouwelijke studenten

In de brief laten de studenten weten op zich weinig problemen te hebben met ”fallische beelden in de kunst”. Toch willen ze liever voorkomen dat het kunstwerk op een openbare plek op ‘hun’ schoolterrein wordt geplaatst. ”Deze vermeende mannelijke manifestatie is niet passend omdat vrouwen op dit college in de minderheid zijn.”

 

Laat een reactie achter

Scroll naar boven