Ruth en Joost zeggen hun baan op: ”We gaan leven van donaties”

Ruth en Joost zeggen hun baan op: ''We gaan leven van donaties''

Verreweg de meeste KLM-piloten wachten rustig totdat ze met pensioen kunnen. Ruth en Joost doen dat niet. Zij vertellen tegen het Algemeen Dagblad dat ze hun bannen hebben opgezegd, om te gaan leven van donaties. ”De kinderen zien er wel tegenop.”

KLM

Het is niet zo dat Ruth en Joost lui zijn. Integendeel. Joost is 22 jaar in dienst geweest bij KLM, waarvan de laatste tijd als gezagvoerder.

Ruth en Joost zeggen hun baan op: ''We gaan leven van donaties''

Zijn vrouw Ruth is vijftien jaar werkzaam geweest als copiloot en was daarvoor vlieginstructuur. ”We hadden altijd enorm veel geld, maar nu gaan we voor geluk.”

MAF

Vanaf januari gaat er veel veranderen voor het gezin. Ze gaan voor minimaal vier jaar vliegen voor MAF, een christelijke organisatie die hulp biedt in ontwikkelingslanden.

Het koppel zal met hun kinderen gaan wonen in Nairobi. Vanuit daar vliegen ze naar gebieden waar je met de auto moeilijk kan komen.

Ruth en Joost zeggen hun baan op: ''We gaan leven van donaties''

Het is de bedoeling dat Ruth en Joost schoolartikelen, voedsel en medicijnen gaan brengen. Ze willen hun talenten inzetten voor de medemens. Dat klinkt hartstikke mooi, maar het kost het stel wel veel geld. ”Er gaat veel veranderen. Wij worden nu afhankelijk van donaties.”

Compound

Ruth vult aan: ”We gaan op een compound wonen waar we beveiliging hebben. Dat is niet goedkoop. Onze kinderen moeten naar een internationale school. Dat is ook duur! Zodra we uit Nederland vertrekken, krijgen we ook geen kinderbijslag meer.”

Het koppel werkt al niet meer sinds 1 augustus. Sindsdien moeten ze rondkomen van een toelage van MAF, die 2.500 euro bedraagt.

Zuinig

”We leven nu al zuiniger. We gaan minder uit eten en letten op aanbiedingen”, zo zegt Ruth. Ook Joost kan nu veel minder doen.


”Ik heb vroeger veel geskied. Maar die waanzinnige bedragen die je nu moet neertellen, dat kunnen we niet meer hoor. Dat wordt veel te duur.”

Geroepen door God

Volgens Ruth is het echtpaar geroepen door God om iets nuttigs te doen met het vliegtuig. Ruth is religieus opgevoed. Joost totaal niet. ”Maar toen ik hiermee in aanraking kwam, liet het me niet meer los.”

Een minpuntje is wel dat de kinderen uit hun vertrouwde omgeving worden gehaald. Zij moeten nu in Kenia gaan wonen en zien daar ontzettend tegenop.

Joost: ”Het is een groot avontuur, maar we vertrouwen erop dat het iets moois wordt en dat de kinderen het verder ook wel goed zullen hebben!”

Scroll naar boven