Peter betaalt al 10 jaar helemaal nergens meer voor

Peter betaalt al 10 jaar helemaal nergens meer voor

De 58-jarige Peter Clerckx koos er 10 jaar geleden voor om te gaan leven zonder inkomsten en uitgaven. Het bevalt hem prima. ”Mijn identiteitskaart is geblokkeerd, ik kan niet eens een bankrekening openen, maar eerlijk: ik voel me rijker dan ooit’.

Uit het systeem

De meeste gezinnen werken zich een slag in de rondte om hun hoofd boven water te kunnen houden. Elektriciteitsprijzen, dure boodschappen, een godsvermogen aan huur.

Peter heeft er totaal geen last van. Hij wilde niet meer meedoen aan het systeem dat in zijn ogen helemaal niet werkt. Zo gezegd, zo gedaan.

Peter betaalt al 10 jaar helemaal nergens meer voor

Dat besef kwam door gezondheidsproblemen en de zorg voor zijn terminale moeder. ”Toen had ik een jaar geen inkomen, maar ondertussen bleven de vaste lasten doorlopen.

Moet ik me dan kapot werken, alleen maar om de put te vullen en er anderen rijk mee te maken? Ik heb toen besloten om uit het systeem te stappen”, zo verklaart Peter tegen Het Nieuwsblad.

Woning

Peter slaapt niet op straat. Hij woont in een beschermd pand in de binnenstad van Brugge. Alhoewel, daar is zijn initiatief Ecoliving gevestigd.

Dat is een tweedehandswinkel waar bij voorkeur met gemeenschapsmunten betaald wordt. Hij woont en leeft tussen dozen. De eigenaar van het pand vraagt geen huur aan Peter, omdat die op termijn plannen heeft met het pand. Wel moet hij zorg dragen voor het onderhoud.

Eten

Koken doet hij op straat, bij voorkeur op een zonnekoker. Die bundelt zonnestralen waarmee water en voedsel opgewarmd kan worden. ”Ik heb alleen maar zonlicht nodig. En als dat er niet is gebruik ik een houtkacheltje.”

Peter koopt nooit eten, maar eet dagelijks prima. ”Ik haal voedingswaren op bij supermarkten die het anders weggooien.” Voedsel verspillen doet hij niet. Hij mengt allerlei etenwaren in een stoofpot en met de restjes maakt hij bouillon.

Wassen

Peter heeft ook een manier gevonden om zijn zichzelf en zijn kleren te wassen, dat doet hij met regenwater. Dat drinkt hij trouwens ook. ”En ik gebruik geen zeep, want dat brengt je huidflora uit balans en zorgt er zelfs voor dat je gaat stinken. Daarom heb ik geen zweetgeur.”

Pintje

Of er dan helemaal niets is waar hij geld aan uitgeeft? Toch wel. ”Zo ga ik dagelijks een pintje halen in de supermarkt aan de overkant van de straat.”

Hoe dan kan zonder inkomen? Wanneer mensen spullen kopen en niet met gemeenschapsmunten betalen maar met cash, heeft hij een paar euro te besteden. Helemaal uitgesloten van het systeem is hij dus niet. Maar wel zoveel mogelijk.

Wat vind jij van deze manier van leven? Wij zijn ontzettend benieuwd naar jouw mening. Laat het weten in de reacties!

Scroll naar boven