Paul koopt pot in kringloopwinkel, blijkt 700! keer zoveel waard te zijn

Paul koopt pot in kringloopwinkel, blijkt 700! keer zoveel waard te zijn

Het is de natte droom van veel mensen die rondneuzen in een kringloopwinkel: iets vinden dat een veelvoud van de aanschafwaarde oplevert. Slechts enkelen slagen hier. Een van hen is Paul van Eck uit Sliedrecht: ”Dit had ik nooit verwacht!”

Paul is twee of drie keer per week in de kringloopwinkel te vinden. ”Als programmeur ben ik best eenzaam. In mijn pauzes ga ik graag even naar de kringloop.”

”Dan ben ik even onder de mensen en kan ik een babbeltje maken.” Hij heeft de liefde voor oude spullen van zijn vader, die zelf oude radio’s verzamelde.

Paul is zelf eigenlijk ook een verzamelaar. Hij collect Duits keramiek, en dat al sinds 1998. Hij is echter alleen op zoek naar antiek, want die scoort hij het liefst.

Metalen potje

Maar soms neemt hij ook iets anders mee. Dan gaat het met name om spullen waarvan hij niet weet wat het precies is. Tijdens zijn bezoek aan de kringloop in Gorinchem ziet hij een metalen potje.

Het object is slechts 12,5 centimeter hoog. ”Ik vond het gewoon een leuk ding.” Als Paul het merkteken aan de onderkant bekijkt, is hij overtuigd.

”Het was geen toeristisch ding, want er stond geen ‘Made in China’ op. Paul besluit het potje, dat maar €3,50 kost, te kopen. ”Als ze er tien euro voor hadden gevraagd had ik het niet gekocht.”

Ebay

Eenmaal thuis zoekt Paul op internet wat zijn aankoop nu precies is. Het gaat om een wierrookpotje uit China en stamt uit de 19e eeuw.

”De 18e eeuw kan ook”, zo stelt expert Jun Hao Chen van Chen Taxaties in Den Bosch. Paul besluit vervolgens om het object op Ebay te zetten.

”Ik dacht: ik zet lekker hoog in: 995 dollar (909 euro). Ik verwachtte wel wat biedingen die onder de vraagprijs zouden liggen. Wat ik nooit had verwacht is dat het binnen een uur verkocht was.”

Chinese koper

De man die het potje heeft gekocht, blijkt een Chinees. De man wil niet te veel loslaten over zichzelf. Zo wil hij niet vertellen of hij een handelaar of verzamelaar is.

”De koper had alleen het verzoek of ik op het douanepapiertje wilde schrijven dat het maar 30 dollar waard was”, zo lacht Paul.

2.500 euro waard

Achteraf gezien heeft Van Eck spijt dat hij niet meer heeft gevraagd. Via Chen Taxaties komt hij er namelijk achter dat de waarde op 1.500 tot 2.500 euro ligt.

Aan de andere kant vindt hij het wel prima. ”Ik heb alles wat mijn hart begeert op verzamelgebied. Je komt nog eens ergens en dat is voor mij meer waard dan eventueel wat winst.”

”Lekker is het natuurlijk wel, want ik ga het bedrag gebruiken als vakantiegeld. We zouden eerst met een tent gaan en dat is dus nu een appartment geworden!”

Scroll naar boven