Ongekende muggenplaag op komst: ”Dit is nog nooit voorgekomen”

Ongekende muggenplaag op komst: ''Dit is nog nooit voorgekomen''

Nederland staat aan de vooravond van een muggenplaag die die zo heftig zal zijn, dat muggendeskundigen met de handen in het haar zitten.  

Muggen

Wekelijkse metingen van wetenschappers van de Wageningen Universiteit laten zien dat de overlast vanaf half augustus is toegenomen, en niet zo’n beetje ook.

Ongekende muggenplaag op komst: ''Dit is nog nooit voorgekomen''

Insectendeskundige Sander Koenraadt van Muggenradar.nl zegt er het volgende over: ”Vergeleken met drie jaar geleden in de nazomer is die stijging duidelijk zichtbaar.” Op de radar kunnen mensen kijken waar op korte termijn overlast van deze zoemende insecten is te zien.

Stijging

Maar nu gaat het echt helemaal de verkeerde kant. Dat is te wijten aan de hoge temperaturen deze nazomer. ”Nu de warmte langer aanhoudt dan normaal gesproken, is de verwachting dat het aantal muggen alleen maar verder zal gaan stijgen in de komende weken.”

”Dit komt doordat de ontwikkeling van larven bij hogere temperaturen veel sneller gaat. Normaal gesproken is september niet een maand waarin de temperaturen zo hoog zijn en gaat het niet meer zo rap.”

Veel regen

In juli en augustus heeft het veel geregeld. Daarom waren er ineens overal broedplaatsen van steemuggen. ”Al deze larven zijn nu tegelijkertijd uit hun ei gekomen en volwassen.”

”Al deze insecten moeten nu op zoek naar bl0ed.” En dat terwijl de zomer juist goed begon. ”Er waren weinig muggen, want in mei en juni regende het nauwelijks.”

Mep ze kapot!

Ondanks het feit dat Koenraadt al bijna 25 jaar muggen bestudeert, en een passie voor de insecten heeft, mept hij ze gewoon kapot als hij ’s nachts wil slapen.

”De liefde gaat ver, maar niet zo ver. Als je in bed ligt, wil je toch gewoon slapen”, aldus de onderzoeker. Dan weet je wat je te doen staat. Gewoon meppen. Daarna moet je ze wel door de wc spoelen, zo is het advies. Waarom je dat moet doen weten we niet.

Scroll naar boven