Oma Els weet raad: 8 tips om je woning koel te houden bij tropische temperaturen

Oma Els weet raad: 9 tips om je woning koel te houden bij tropische temperaturen

Vandaag en morgen beloven bloedhete dagen te worden. Dit weekend is Nederland zelfs het warmste land in Europa. En dus is je woning koel houden aanbevolen. Als je tenminste geen zweet tussen je billen wilt in de plakkerige nachten.

Er zijn ontzettend veel websites die met allerlei tips komen om je woning koel te houden. Maar de beste tips komen altijd van oma, een ervaringsdeskundige.

#1 Alles openzetten in de avond

De eerste tip is niets bijzonders, maar wel een van de meest belangrijke. In de avond is het verstandig om alle ramen in je woning tegen elkaar open te zetten zodat alles kan uitwaaien.

Doe wel je lampen uit, anders trek je weer muggen aan. De volgende kun je de temperatuur checken. Wanneer het kwik weer omhoog gaat, doe je de gordijnen dicht. Zo blijft de koelere lucht goed hangen.

#2 Gebruik geen warme apparatuur

Je haar föhnen tijdens een hittegolf? Misschien even overslaan. En broodjes bakken? Dat kan zeker, maar weet wel dat de warme lucht je huis direct in wordt geblazen.

Wel een hele goede tip voor de winter trouwens; laat dan je oven juist open staan na het gebruik ervan. Gratis warme lucht, wel zo duurzaam.

#3 Creëer schaduw

In dit opzicht kun je veel leren van dieren. Waarom denk je dat een kat altijd de schaduw opzoekt wanneer het zonnetje aan de hemel staat?

Ditzelfde geldt voor mensen. Niet alleen het dichthouden van gordijnen, of de luxaflex naar beneden doen is aan te raden. Ook grote kamerplanten, of het ophangen van doeken dragen bij aan het creëeren van schaduw.

#4 Groen dak

Heb je een woning met een plat dat? Dan is niet bevorderlijk voor de warmte, zeg maar. Wat je kunt overwegen is om hier wat planten op te zetten. Daarmee brand de zon niet direct op het dak.

Het ziet er niet alleen mooi uit (als je het goed verzorgt). Het geeft je ook een reden om ’s avonds je dak nat te spuiten. En dat zorgt weer indirect voor verkoeling in huis!

#5 Warm douchen en warm drinken

We kennen het gevoel van een heerlijke verfrissende, koude douche tijdens een hittegolf. Oma Els raadt dat af. Het is beter om dit warm te doen. Ook kun je beter warm drinken, zoals thee. Daarmee zorg je ervoor dat je lichaam geen shocktoestand ervaart wanneer je de zon weer in gaat.

#6 Zet een bak ijsblokjes voor je ventilator

Nog een koele tip: zet een bak ijsblokjes voor je ventilator, zodat de kou hiervan mee wordt geblazen jouw kant op. Ook lekker: een bevroren fles water in bed leggen zodat je hier je voeten of rug tegenaan kunt leggen. Misschien wel een theedoek tussen doen.

#7 Hang je natte was op

Laat je droger beter even staan en hang je natte was door het huis op. Zo draag je bij aan de luchtvochtigheid van je huis. Zet er vooral een paar ventilatoren op zodat ook jij de frisse lucht naar je toe geblazen krijgt.

#8 Koop een goede ventilator of airco

Een goede ventilator of airco is nogal handig tijdens een hittegolf. Zo zorg je ervoor dat je hoofd en huis een stuk koeler blijven. Een design-waardige tip zijn deze ventilatoren van Dyson. Die laat je gerust ook in de winter nog staan.

Oma Els weet raad: 8 tips om je woning koel te houden bij tropische temperaturen

Deel dit bericht zoveel mogelijk op sociale media en denk aan de ouderen. Zij kunnen minder goed tegen temperaturen die hoog zijn dus let goed op!

Scroll naar boven