Opletten: steeds meer haaien gespot in de Noordzee

Experts: Dit is waarom haaien steeds dichterbij de kust komen

Gisteren schreven wij een artikel over een haai die een Russisch staatsburger in de Egyptische Rode Zee had aangevallen. Voor de ogen van zijn eigen familie werd de 23-jarige Vladimir Popov de diepte mee in gesleurd.

Geen zorgen: de kans dat je wordt gegrepen door een haai komt niet vaak voor. Maar in de Noordzee worden er wel steeds meer haaien waargenomen.

12 meter lang

Bekend is dat er in totaal 11 haaiensoorten rondzwemmen in de Noordzee. Dat varieert van de donkerbuiklantaarnhaai, die slechts een half metertje groot wordt, tot de reuzenhaai. Die laatste is een van de grootste haaien ter wereld en kan wel 12 meter lang worden.

Opletten: haaien gespot in de Noordzee

Meest voorkomend

Aan onze kusten worden de doornhaai, de hondshaai en de haringhaai het meest waargenomen. Die laatste weegt tot wel 130 kilo en die wil je gewoon niet tegenkomen.

Wanneer je een duik in de Noordzee neemt, is de kans echter klein dat je ineens een vin uit het water ziet steken. Tenzij iemand een grap met je wil uithalen.

Onderzoekers melden dat de kans klein is dat je gegrepen wordt, maar merken ook op dat in de nabije toekomst de witte haai naar onze wateren zou kunnen komen. Sterker nog, het wordt niet uitgesloten dat de witte haai hier al rondzwemt.

Onschadelijk?

De hamvraag is natuurlijk of de haaien die in de Noordzee zwemmen, gevaarlijk zijn voor mensen. Het gros van de haaien hier is niet zo groot.

De reuzenhaai mag dan 12 meter lang zijn, hij leeft voornamelijk van plankton. De kans dat hij jou bijt is te verwaarlozen. De enige haai die in potentie je leven zou kunnen afnemen, is de Groenlandse haai.

Die is gelukkig wel zeldzaam. Normaliter blijft hij op grote diepte en gedijt in extreem koud water. Hier komen niet veel zwermmers en/of duikers.

Bijten mogelijk

Dit gezegd hebbende, zijn de meeste haaien in de Noordzee te klein van formaat om dobberende mensen aan te vallen. Ze zijn normaal gesproken ook meer van het verorberen van zeedieren.

Wanneer bijvoorbeeld de haringhaai en de grote blauwe haai zich bedreigd voelen, zullen ze echter niet schuwen om je aan te vallen. Goed oppassen dus 🙂

‘Zeer grote kans om haai tegen te komen langs Nederlandse kust

Bron: SGXL

Scroll naar boven