Nieuwkomer met dikke Mercedes krijgt werk, maar komt niet opdagen: ”Ik wil uitkering”

Nieuwkomer met dikke Mercedes krijgt werk, maar komt niet opdagen: ''Ik wil uitkering''

Uitzendbureau Yardwork is helemaal klaar met Valentin, een of andere Roemeense zwerver die in Hengelo is neergestreken. Hij woont in zijn Mercedes en kan zo aan het werk, maar daar heeft hij geen zin in. Hij wil liever een uitkering.

Voordat we verder gaan: De zwerver (dakloos is hij niet, want hij heeft autodak boven zijn hoofd) wil niet in Hengelo zijn. Maar zijn tank was leeg. Zijn bestemming was eigenlijk Amsterdam, maar zonder benzine kan hij daar niet naartoe rijden.

Valentin

Medewerkers van Yardwork lazen met veel interesse het artikel in De Gelderlander over de ‘gevluchte’ Valentin. Hierin liet hij weten graag in Nederland aan de slag te willen.

Volgens Sallie Yardim van het uitzendbureau is Valentin gediplomeerd automonteur. Een collega van Yardim, Mike, is snel in zijn auto gestapt en is op zoek gegaan naar hem.

Mike heeft hem in de auto gezet en heeft hem direct meegenomen naar het kantoor van het bedrijf in Enschede. ”We gaven hem een kop koffie en hebben gesproken met hem. Hij was echt heel aardig en heel correct”, zo vertelt Yardim over de man uit het Oostblok.

Uitbundig

De koffie valt goed in de smaak bij Valentin en hij krijgt meteen een baan als automonteur aangeboden. ”Hij was hartstikke blij en bedankte me uitbundig. Heel uitbundig!”

Yardim stelt de Roemeen voor om twee dagen proef te draaien bij een bedrijf. Een ander bedrijf wilde hem niet hebben door alle tattoos die hij bezit.

Een ander bedrijf had echter totaal geen moeite met het uiterlijk van een kleurrijke zwerver met dikke Mercedes. ”Zolang hij maar kan sleutelen.”

Geen contact meer

Na de kennismaking wordt Valentin teruggebracht naar Hengelo. En sindsdien blijft het stil. ”Hij neemt de telefoon keer op keer niet op. Hij reageert gewoon niet.” Een medewerker van het uitzendbureau heeft Valentin nog gelokaliseerd in Hengelo.

Daar werd hem verteld dat hij moet reageren als hij wil werken. ”We kunnen niet elke keer naar Hengelo rijden.” Maar deze ‘gemotiveerde vluchteling’ reageert niet meer.

Postadres

Het Enschedese bedrijf is er niet blij mee. ”We gaan ver wanneer we in mensen geloven, hebben veertig Oekraïners in dienst. Het is moeilijk om hen aan het werk te krijgen.”

Eerder vertelde Valentin dat hij een postadres nodig heeft, anders kan hij niet werken. Het uitzendbureau had een oplossing voor hem en wilde hem die graag geven.

Wanneer het nodig is, zorgt het bedrijf zelfs voor een auto en mobiele telefoon. ”Die kan Valentin ook van me krijgen, maar ik stel één voorwaarde: hij moet betrouwbaar zijn. De liefde moet van twee kanten komen. Ik ben best teleurgesteld”, aldus Yardim.

Uitkering

Mike is wat stelliger. ”Ik denk dat hij helemaal geen baan zoekt. Ik denk dat hij vooral medeleven zoekt.” Yardwork is niet meer van plan energie in Valentin te steken.

Waarom Valentin graag een postadres wil hebben, sprak hij in een eerder interview al uit. ”Ik wil een baan of uitkering.” Nu hij geen zin heeft om te werken, weten we dus dat hij graag onderhouden wil worden door de belastingbetaler. De klaploper is overigens ook dol op wiet.

Overdag speelt hij het liefst op zijn mondharmonica, waar hij genoeg probeert te verdienen voor een grammetje en ook een boterham. Zijn waterflesje vult hij bij de gemeente.

Scroll naar boven