Net binnen: Overheid plant massale vaccinatiecampagne

Dat meldt minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers (D66) in een brief aan de Tweede Kamer. Het coronavirus veroorzaakt allang geen crisissituatie meer, maar mensen in risicogroepen en ouderen kunnen nog altijd flink ziek worden door een besmetting. Zij krijgen vanaf oktober de gelegenheid om een herhaalprik te halen tegen het virus, de vaccinaties zijn aangepast op omikronvariant XBB 1.5. De eerste herhaalprikken worden vanaf 2 oktober gezet, iedereen die dat wil moet vóór het einde van het jaar weer opnieuw gevaccineerd zijn. Wie in de zes maanden vóór de geplande vaccinatie besmet is geraakt, zou geen herhaalprik hoeven, stelt de minister. De zestigplussers krijgen een uitnodiging per brief vanaf volgende week, de ‘griepprikgroep’ tussen de 18 en 59 jaar en zorgmedewerkers mogen vanaf half oktober zelf een afspraak maken bij de GGD. Mensen in hoogrisicogroepen - een ernstige afweerstoornis of het Syndroom van Down - worden doorverwezen door hun arts. Zwangeren kunnen terecht bij de GGD en worden geïnformeerd via hun gynaecologen en verloskundigen. Bewoners in verpleeghuizen worden op de locatie gevaccineerd, mensen die niet mobiel zijn krijgen een prik aan huis, die kan via een landelijk telefoonnummer aangevraagd worden. De GGD’en hebben een basiscapaciteit van 10.000 prikken per week aangehouden, maar gaan dat voor komend najaar uitbreiden tot 300.000 vaccinaties per week. In totaal vallen ruim 7,5 miljoen Nederlanders tot de doelgroep voor een herhaalprik, maar vanwege de opkomst bij eerdere rondes rekent Kuipers op 4 miljoen prikken deze winter.

Nieuws uit Den Haag: De overheid heeft namelijk een massale vaccinatiecampagne aangekondigd. Vanaf oktober kan iedereen weer een prikje halen tegen corona.

Net binnen: Overheid plant massale vaccinatiecampagne

Herhaalprik

De campagne is vooral gericht op 60-plussers, de griepprikgroep, zwangere vrouwen, mensen met afweerstoornissen en ook zorgmedewerkers.

Dat laat minister van Volksgezondheid Ernst Kuiper (D66) zojuist weten in een verklaring. Het coronavirus veroorzaakt nu geen crisissituatie meer, maar hij wijst erop dat mensen het toch ‘flink te pakken’ kunnen krijgen en raad daarom aan dat je een spuit neemt.

XBB 1.5.

De vaccinaties die worden gezet, zijn aangepast naar de omikronvariant XBB 1.5. Mensen die niet kunnen wachten om weer een prikje te nemen, kunnen dat vanaf 2 oktober doen.

De doelstelling is om iedereen die dat wil voor het einde van 2023 in te eten. Wie zes maanden voor de geplande prik door corona is besmet, hoeft geen prik.

Uitnodigingen

Zestigplussers zullen allemaal een brief ontvangen waarin zij worden uitgenodigd zich te laten inenten. De ‘griepprikgroep’ van mensen tussen de 18 en 59 jaar en zorgmedewerkers mogen vanaf half oktober zelf de GGD contacteren als je behoefte hebben aan een prikje.

Bewoners in verpleeghuizen worden op de locatie gevaccineerd, mensen die niet mobiel zijn krijgen een prik aan huis, die kan via een landelijk telefoonnummer aangevraagd worden.

Capaciteit

De locaties van de GGD gaan fors uitbreiden. De verwachting is dat veel mensen een herhaalprik komen halen. De bedoeling is tot wel 300.000 vaccinaties per week te kunnen zetten.

De overheid zou graag zien dan meer dan 7,5 ,miljoen Nederlanders voldoen aan de oproep. Kuipers denkt echter niet dat het zo’n vaart zal lopen. Hij gokt op zo’n 4 miljoen prikken.

Scroll naar boven