Bejaarde vrouw wil met laatste geld kopje koffie betalen, wordt geweigerd: ”Alleen pin”

De 87-jarige Janine heeft het niet breed. De gepensioneerde vrouw moet elke maand op haar centen letten om niet tekort te komen. Vorige week wilde ze in een lunchroom met haar laatste geld voor een kop koffie betalen. Dat mocht niet. De zaak accepteerde alleen pinbetalingen.

Bestelling achterlaten

Aan Trendnieuws vertelt Janine exclusief haar verhaal, waarin ze uit de doeken doet wat er exact is voorgevallen. ”Op mijn bankrekening staat vaak geen geld.”

”Ik ging naar een lunchroom en bestelde er een kopje koffie. Toen ik de muntjes aan de medewerkster wilde geven, kreeg ik te horen: ‘sorry mevrouw, wij accepteren alleen pinbetalingen’.”

Leefgeld

Ik wilde het meisje niet vertellen dat ik in armoede leef en geen centjes op mijn bank heb staan. Mijn wekelijkse leefgeld is makkelijker te budgetteren als ik het wekelijks pin. Daardoor kan ik precies opzij leggen wat ik elke dag kan uitgeven om er mee uit te komen.”

De koffie was ondertussen al gezet en achter me stonden mensen ongeduldig te zuchten. Het meisje achter de kasse zei dat zij het niet had bedacht, maar dat de instructies van haar werkgever af kwamen.”

”Ik neem het haar niet kwalijk, maar sinds wanneer is cash geld geen wettig betaalmiddel meer? Ik mocht de koffie helaas niet meenemen. Ik schaamde me ontzettend.”

Janine (87) wil met haar laatste geld kopje koffie betalen, wordt geweigerd: ''Alleen pin''

Pin only

Janine is niet de enige die aanloopt tegen de waanzin van ‘pin-only’ bedrijven. Volgens onderzoek van Hart van Nederland gaan steeds meer ondernemingen over. Zij bannen cash geld en eisen van klanten dat zij enkel betalen met pin, terwijl zo’n 18 procent van de Nederlanders alleen met briefjes en muntjes betaalt.

Inmiddels is zo’n 6 procent van de bedrijven pin-only. Volgens Rob van de Velde, eigenaar van restaurant Het Strandhuys in Vught, zijn daar twee belangrijke redenen voor aan te wijzen.

”Door geen contant geld te hebben liggen, verklein je als onderneming de kans dat je word overvallen.” Van de Velde wijst ook op de eenvoud van pinnen.

”Je hoeft alleen maar een kaartje bij de pinautomaat te halen, terwijl met contant geld alles berekent moet worden.” Als er klanten in het restaurant komen die niet kunnen pinnen, bedenkt Van de Velde vaak wel (bij uitzondering) een oplossing. ”We schrijven dan bijvoorbeeld een factuur uit.”

Zorgelijke ontwikkeling

Berend Jan Beugel van de Betaalvereniging Nederland is duidelijk: het weigeren van contant geld is een enorm zorgelijke ontwikkeling. ”Mensen die simpelweg niet kunnen pinnen, worden hiermee uitgesloten.” Beugel stelt dat banken ook geen voorstander zijn van een cashloze samenleving.

Cash geld biedt daarnaast ontzettend veel voordelen. Zo houd je een overzicht over uitgaven, terwijl het geld ook circuleert in de samenleving.

En dan is er natuurlijk ook nog het gegeven dat mensen vaak helemaal niet willen dat de overheid of banken inzicht krijgen in hun betalingsverkeer.

Scroll naar boven