Net binnen: Vladimir Poetin gaat Oekraïne officieel de oorlog verklaren

De wereld is al een paar maanden in de ban van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Hoewel het voor het westen al vaststaat dat het een oorlog betreft, heeft Rusland dit nooit officieel uitgesproken. CNN meldt nu dat het niet lang meer zal gaan duren totdat dit echt gaat gebeuren.

Vreselijke humanitaire toestand

De afgelopen weken zijn er talloze mensonterende beelden naar buiten gekomen. Volgens Artsen Zonder Grenzen is de toestand in de havenstad Marioepol zelfs ‘desastreus’. Vandaag gaat Boris Johnson via een verbinding het Oekraïense parlement toespreken.

CNN: ‘Poetin gaat Oekraïne officieel de oorlog verklaren’

Volgens CNN zal de Russische president Vladimir Poetin mogelijk volgende week de oorlog verklaren. Hiermee maakt hij het mogelijk om reservisten te mobiliseren nu de invasie hapert. Nieuwszender CNN meldt dat op basis van Amerikaanse en andere westerse functionarissen.

Het Kremlin heeft tot nu toe altijd volgehouden dat de invasie slechts een “speciale militaire operatie” is om Oekraïne te demilitariseren en te “denazificeren”. Volgens ingewijden zou de oorlogsverklaring officieel gepland staan op 9 mei. ‘Toevallig’ is dit de dag dat Rusland de overwinning op de nazi’s in de Tweede Wereldoorlog viert.

Officials van Oekraïne, net als het westen hebben een schatting gemaakt van het aantal doden sinds 24 februari. Het zou hierbij gaan om zo’n 10.000 Russische soldaten. De inlichtingendiensten in de VS schatten dat Rusland ergens in mei de regio’s Donetsk en Loehansk inlijft.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven