Net binnen: Jongetje (11) overleden na tragisch ongeval in Amsterdam

Limburgse voetbalhooligan blaast eigen hand eraf met vuurwerk

De klimcommunity is geschokt na een noodlottig incident in een klimhal in Amsterdam, waarbij een kind van slechts 11 jaar oud uit de hoogte van tien meter naar beneden stortte. De jongen was deel van een kinderfeestje bij Klimmuur Amsterdam Centraal en viel onder ogen van vriendjes en begeleiders. De klimhal en de NKBV, de Nederlandse klimvereniging, staan voor een groot raadsel over hoe dit kon gebeuren, vooral omdat de veiligheidsprocedures zeer strikt zijn.

Onderzoek naar de oorzaak

De directeur van de NKBV benadrukte dat veiligheid altijd de hoogste prioriteit heeft en dat elke klimmer, zonder uitzondering, gezekerd is bij het klimmen. Er wordt vermoed dat er een fout is gemaakt bij het zekeren, maar de exacte oorzaak is nog onbekend. Het onderzoek is in volle gang en de klimhal werkt nauw samen met de autoriteiten om te begrijpen wat er precies fout is gegaan.

Uitspraken van autoriteiten

De politie heeft het incident omschreven als een ‘heftig ongeval’ en heeft direct de arbeidsinspectie op de hoogte gebracht, wat gebruikelijk is bij dergelijke tragedies. De inspectie heeft een eerste onderzoek uitgevoerd en geconcludeerd dat de werknemers van de klimmuur geen blaam treft. De focus ligt momenteel bij het ondersteunen van de familie en de aanwezige kinderen die getraumatiseerd zijn door het incident.

Veiligheidsmaatregelen en preventie

Incidenten zoals deze zijn extreem zeldzaam in de klimsport, mede dankzij de strenge veiligheidsprotocollen die klimhallen hanteren. Een ongeluk van deze aard zet echter alles op scherp en leidt tot een heroverweging van de huidige veiligheidsmaatregelen. De NKBV heeft benadrukt dat de veiligheid van klimmers altijd voorop staat en dat het nodige gedaan zal worden om een herhaling van dergelijke incidenten te voorkomen.

Impact op de klimsport

Hoewel klimmen bekend staat als een relatief veilige sport, met strikte protocollen voor elke klimmer, herinnert dit incident ons eraan dat er altijd risico’s verbonden zijn aan sportieve activiteiten. Klimhallen zullen naar aanleiding van dit ongeval mogelijk hun veiligheidsmaatregelen en -procedures opnieuw evalueren, en de gemeenschap zal samenwerken om de sport zo veilig mogelijk te maken voor iedereen.

Scroll naar boven