Minister richt pijlen op Andy van der Meijde: ”Dit gaat me veel geld kosten”

Andy van der Meijde

Verschillende leden van de Tweede Kamer zijn he-le-maal klaar met de overdosis aan gokreclames op televisie, radio en internet. Sinds online gokken legaal is per 1 oktober 2021, loopt het volgens de Kamer de spuigaten uit. Men is bang dat consumenten hierdoor worden aangespoord om te gaan gokken.

En dat is precies wat de Kamer wil voorkomen. SP-Kamerlid Michiel van Nispen pleit daardoor voor een algeheel verbod op gokreclames.

Kost tijd

Franc Weerwind, minister van Rechtsbescherming ligt, gaf vorige maand aan dat een wetswijziging veel tijd kost. Nu is hij van mening mogelijkheden te zien. een onderliggende ‘Regeling werving, reclame en verslavingspreventie kansspelen’ aan te passen.

In afwachting van een wetswijziging, heeft Weerwind nieuwe afspraken gemaakt met de goksector. Zo zullen gokreclames niet langer op de radio te horen zijn en verdwijnen deze eveneens in geprinte media en op billboards. Op televisie mag er slechts een reclame worden uitgezonden per reclameblok. Daarbij geldt eveneens dat dit alleen toegestaan is tussen 22.00 uur ’s avonds en 06.00 uur ’s ochtends.

Rolmodellen

De Kamer schijnt zich ook kapot te ergeren aan prominente Nederlanders die te zien zijn in gokreclames. Denk aan Ellie Lust in de commercials van Holland Casino, Wesley Sneijder bij TOTO en Andy van der Meijde die reclame maakt voor BetCity. Ook dit wordt als het aan de Kamer ligt verboden.

Gaat om veel geld

Van der Meijde snapt er niets van. ”Ze denken dat wij mensen aansporen om te gokken. Omdat een bekend iemand je aanspoort om te gokken, denken zij dat mensen die nooit gegokt hebben het ook eens gaan proberen. ”Iets wat volgens de ex-voetballer geen steek houdt. ”Een gokker gokt altijd wel.”

Andy van der Meijde bij Betcity

Wanneer er per juni inderdaad een verbod komt voor ‘rolmodellen’ om te schitteren in gokreclames, loopt Van der Meijde een hoog bedrag aan inkomsten mis. Hoeveel dat exact is wil hij niet vertellen. Lachend: ”Maar het is heel veel.”

Laat een reactie achter

Scroll naar boven