Marion kan al tijden niet naar de tandarts: ”Mijn gebit zit vol gaten”

Marion kan al tijden niet naar de tandarts: ''Mijn gebit zit vol gaten''

Het gaat niet goed met Marion Landman. De vrouw moet dringend naar de tandarts, maar heeft geen geld. Om die reden mijdt ze de zorg. ”Ik moet kiezen tussen zorg en brood op de plank. Dan kies ik voor eten.”

Meerdere kwalen

In Nederland gaan we hard achteruit. Het demissionaire kabinet heeft er een dusdanige puinzooi van gemaakt (en komen daar gewoon mee weg), dat meer dan twintig procent van de Nederlanders zorg die ze nodig hebben uitstellen of helemaal mijden.

Dit om de reden dat ze het gewoon niet kunnen betalen. Het is te bizar voor woorden in een land als Nederland. Helaas is dit de waarheid.

Marion Landman heeft tal van kwalen. Ze heeft astma, long covid en meerdere allergieën. Ze krijgt veel essentiële zorg en daardoor stelt ze andere zorg uit. Zo is ze al tijden niet naar de tandarts geweest. En dat is inmiddels goed te zien aan haar gebit.

Zelf betalen

Marion zit in de armoedegrens. ”Dan heb je het sowieso al moeilijk. Je moet steeds meer dingen zelf betalen. Dan begin je met minder fysiobehandelingen en dan bepaalde zorg van de tandarts.”

”Een eigen risico van 385 euro klinkt voor iemand met een modaal inkomen als iets wat nog wel lukt, maar iemand met een minimaal inkomen kan dat niet opzijzetten.”

Marion kan al tijden niet naar de tandarts: ''Mijn gebit zit vol gaten''

”Het zijn namelijk niet alleen de zorgkosten die omhoog gaan. Dan is het keuzes maken: zorg of brood op de plan. Dan kies ik voor eten.”

Kiezen kapot

Marion merkt de gevolgen van haar keuze. ”Als ik zo lach zie je het nog niet, maar ik mis een kies. En ik heb gaten die ook gevuld moeten worden.”

Marion verwacht dat de problemen nog groter zullen worden. ”Als ik geen kies meer over heb, wordt eten ook lastiger. Dan krijg ik ook maag- en darmproblemen.”

Marion is niet de enige die zorgt mijdt. Ben of ken jij iemand die het ook allemaal niet meer kan betalen? Laat het weten in de reacties!

Scroll naar boven