Margriet uit Den Helder kan niet genieten van haar oude dag

Margriet uit Den Helder kan niet genieten van haar oude dag

Margriet Janssen uit Den Helder woont in een appartmentencomplex in Den Helder. Ze is echter al 17 jaar ongelukkig en kan niet genieten van haar oude dag. Dat komt doordat Margriet ruzie heeft met duiven en daar graag wat aan wil doen.

Vernield

In de afgelopen vijf jaar heeft ze vanalles geprobeerd, maar niets werkte. Haar appartement is gelegen in de Hoogstraat in Den Helder, boven de Scapino. Er zijn netten gespannen om de duiven weg te houden, maar dat helpt helemaal niets. ”Er zitten allemaal gaten in de netten.”

Margriet laat aan NH Nieuws zien dat er ook eieren worden gelegd in haar bloempotten. En inderdaad, in de potten zijn een paar takjes te zien die het begin vormen van een nestje. In een andere pot met plantjes liggen geknikte takjes: ‘Die zijn vernield”, zucht ze.

Margriet uit Den Helder kan niet genieten van haar oude dag
Margriet uit Den Helder kan niet genieten van haar oude dag

Gezondheid

Margriet heeft enorm veel last van de duiven. Ze maakt haar balkon meermaals schoon per dag, maar het helpt niets want de duiven keren steeds terug. ”Ik heb het al meegemaakt dat ik op het balkon zat en dat er een duif in mijn koffie poepte.”

De ergernis is niet leuk, maar volgens Janssen worstelt ze met haar gezondheid dankzij de invasie van de duiven. ”Kijk, die bacteriën die de dieren met zich meebrengen zijn het grootste probleem. Die zitten op hun snavels, vleugels, pootjes. Al die schimmels komen op onze balkons terecht en zijn heel slecht voor je. Ik heb zelf een longprobleem en andere bewoners hebben zelfs gezondheidsproblemen ontwikkeld sinds ze hier wonen.”

Ook durft ze haar hondje niet zomaar naar buiten te laten. ”De pup is nog maar zes maanden oud en heel nieuwsgierig. Ze zou de duivenpoep dus zo opeten”, vertelt Janssen.

Woningbouw

Een paar weken geleden deed Margriet haar verhaal in de media en sindsdien wil woningcoöperatie Woontij ineens helpen middels vangkooien op de luifel.

Ook werd ze contacteerd door een zelfstandig valkenier genaamd Marcel Bontes. Hij plaatst op eigen initiatief vangkooien in Den Helder. ”Zeventien jaar geleden was er ook overlast en toen heb ik ingegrepen. Ik heb de kooien en middelen staan om de beesten te verjagen.

Al 60 te pakken

Margriet spot ondertussen minder duiven. Marcel weet wel hoe dat komt: ”Ik heb er inmiddels al 60 te pakken gehad en we gaan door.” Het gaat volgens de valkenier om twee soorten duiven: ongeringde en geringde duiven. Wanneer hij erin slaagt om geringde duiven te vangen, stuurt hij ze terug naar de eigenaar. Voor de ongeringde beestjes regelt hij opvang in hokken op andere plaatsen.

Janssen wil alleen maar dat het stopt: ”Ik kan helemaal niet genieten van mijn oude dag en dat doet me heel veel pijn. Het moet nu stoppen.”

Scroll naar boven