KNMI past weerbericht aan: zware storm op komst

KNMI past weerbericht aan: zware storm op komst

Voordat we verder gaan: Trendnieuws verzint geen weersvoorspellingen. Het is belangrijk om te weten dat de informatie die wij hier vermelden, afkomstig is van het KNMI en dus niet uit de duim van iemand op onze redactie.

Goed, dan gaan we over naar het belangrijke nieuws. Het KNMI heeft de weerswaarschuwing voor het zware onweer nu opgeschroeft naar code oranje.

Vanaf 15.00 uur geldt code oranje in vrijwel heel Nederland. Slechts voor de provincies Noord-Holland, Friesland,  Groningen en de Waddeneilanden blijft code geel van kracht.

Storm

Er wordt gemeld dat er een storm op komst is. We kunnen rekenen op zwaar onweer, lokaal veel neerslag, hagelstenen van zo’n twee centimeter en windstoten van 80 kilometer per uur.

Door de onweersbuien wordt de kans groot geacht dat er schade zal ontstaan. Denk aan wateroverlast, grote hagelstenen, omvallende bomen, rondvliegende voorwerpen en blikseminslag.

Ook de weg kan spekglad worden. Omdat het ruim een maand droog is, ligt er een laagje vuil op het wegdek. Wanneer het gaat regenen, komt dat los en wordt het glad.

Grote impact

De buien komen vanuit het zuidwesten en trekken vervolgens noordoostwaarts over het land. Er kunnen lokaal hagelstenen van 2 centimeter vallen en windstoten van 80 kilometer per uur zijn mogelijk. Verwacht wordt dat de onweersbuien aan het eind van de avond zijn opgeklaard.

Bij code oranje waarschuwt het KNMI voor gevaarlijk of extreem weer met een grote impact en kans op schade, letsel of veel overlast. Dat kan ook heel lokaal zijn.

Rijkswaterstaat waarschuwde eerder dinsdag al voor eventuele drukte op de weg vanwege de onweersbuien.

Scroll naar boven