Brekend nieuws: ‘Zorgtoeslag gaat verdwijnen’

Groot nieuws: 'Zorgtoeslag gaat verdwijnen'

Het Nederlandse zorgsysteem staat aan de vooravond van grootse hervormingen, nu de RVS vandaag met een advies komt om alles op de schop te gooien.

De RVS (Raad voor Volksgezondheid & Samenleving) is een van de belangrijkste kabinetsadviseurs. Zij concluderen dat het huidige zorgstelsel niet functioneert en komen met een plan.

Meer verdienen = meer betalen

In het advies, dat vandaag bij het kabinet zal worden aangeboden, staan een aantal opmerkelijke zaken. Zo wil de RVS dat het eigen risico en de zorgpremie ‘inkomensafhankelijk’ gaan worden.

Brekend nieuws: 'Zorgtoeslag gaat verdwijnen'

Het komt erop neer dat hoe meer je verdient, hoe meer je maandelijks moet betalen. Ook moet de tandarts weer terug in het basispakket.

Volgens de RVS is er lef en durf nodig om de omslag te maken, maar is het vooral broodnodig. ”Als er niks gebeurt, loopt de zorg vast. Dan zal het in de toekomst zo zijn dat bepaalde zorg en ondersteuning alleen nog maar beschikbaar zal zijn als dit privé wordt ingekocht.”

Zorgtoeslag afgeschaft

Wanneer het kabinet het advies van de RVS zal overnemen en ook daadwerkelijk in zal voeren, zal dat betekent dat ook de zorgtoeslag grotendeels kan worden opgedoekt.

Volgens voorzitter Jet Bussemaker werkt die toch al averechts. Dat beaamt raadslid Martijn van der Steen: ”De regeling is veel te complex.”

Huidige systeem belachelijk

Bovendien werkt het huidige systeem zorgmijding in de hand. Van der Steen: ”Bij mensen die relatief veel zorg gebruiken, stapelen de eigen bijdragen zich op. Zeker 25% van de Nederlanders is chronisch ziek.

We zien dat mensen steeds vaker in de financiële problemen komen vanwege de zorg die ze nodig hebben. Dat kan nooit de bedoeling zijn.”

Daardoor mijden mensen zorg, waardoor ze op den duur juist nog meer gezondheidsproblemen krijgen, wat weer zorgt dat er nog hogere kosten komen.

Cijfers maken pijnlijk duidelijk dat momenteel 9 procent van de Nederlanders benodigde zorg bewust mijdt. Dit komt door de torenhoge kosten.

Tandarts in basispakket

Een perfect voorbeeld is de tandheelkundige zorg. De RVS wil dat de tandarts weer in het basispakket komt: ”Dat scheelt op den duur een hoop geld.”

”Dit illustreert het gegeven dat we een hoop dingen niet doen omdat het nu te veel geld kost. Terwijl het op lange termijn nog meer geld kost.”

”Mondzorg voor kinderen zit nog wel in het pakket, maar mensen geloven het gewoon niet en zijn bang voor een rekening. Het gevolg is dat nu vele generaties kinderen opgroeien met een slecht gebit. Dat kun je op latere leeftijd nooit meer in orde maken.”

Poll

Wat vind jij van het het huidige zorgsysteem en het plan dat de RVS vandaag zal aanbieden? Laat het weten in de reacties en deel dit bericht!

Scroll naar boven