KNMI alarmeert: “Grote storm en hagelstenen tot 2 centimeter”

lightning UNK on black sky

Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) heeft vandaag de waarschuwing voor mogelijk noodweer op maandagmiddag uitgebreid naar het zuidoosten van Nederland. In de vroege ochtend had het weerinstituut al code geel afgegeven voor de provincies Groningen, Drenthe en Overijssel, maar nu zijn ook de provincies Gelderland, Limburg en Noord-Brabant gewaarschuwd voor mogelijke hevige weersomstandigheden.

Volgens de voorspellingen van het KNMI worden er stevige onweersbuien verwacht op maandagmiddag, gepaard gaande met hagelstenen met een diameter van naar schatting 2 centimeter. Dit kan voor overlast zorgen, vooral voor kwetsbare gewassen en mogelijk ook voor voertuigen en gebouwen.

Heftige wind

Daarnaast waarschuwt het KNMI voor een stevige wind die kan leiden tot windstoten met snelheden tot maar liefst 65 kilometer per uur. Deze weersomstandigheden kunnen gevaarlijke situaties op de weg veroorzaken, vooral voor vrachtwagens, caravans en andere hoge voertuigen.

Met deze weersverwachting in het vooruitzicht heeft Rijkswaterstaat ook verkeersdeelnemers die maandagmiddag de weg opgaan opgeroepen om extra voorzichtig te zijn. Weggebruikers wordt aangeraden om hun snelheid aan te passen en voldoende afstand te bewaren, aangezien de harde wind en mogelijke hagelbuien het rijden bemoeilijken en het zicht kunnen beperken.

Bovendien kunnen wegen door de hevige neerslag tijdelijk glad worden, wat het risico op ongevallen vergroot.

Verkeersproblemen

Deze weerswaarschuwing komt op een moment waarop veel mensen mogelijk onderweg zijn voor werk, vakantie of andere activiteiten. Het is dus van groot belang dat weggebruikers zich bewust zijn van de weersomstandigheden en extra voorzorgsmaatregelen nemen om hun veiligheid en die van anderen te waarborgen.

Het KNMI zal de situatie nauwlettend in de gaten houden en indien nodig verdere updates en waarschuwingen uitgeven. Voor de meest actuele informatie kunnen burgers terecht op de officiële kanalen van het KNMI en Rijkswaterstaat.

Het is raadzaam om het nieuws en de verkeersinformatie goed in de gaten te houden voordat men de weg op gaat. Indien mogelijk kunnen mensen ervoor kiezen om hun reis uit te stellen of een alternatieve route te nemen om risico’s te vermijden. Het is altijd beter om voorzichtigheid in acht te nemen en de noodweerwaarschuwing serieus te nemen, zodat iedereen veilig kan reizen en ongelukken kunnen worden voorkomen.

Scroll naar boven