Italiaanse droomvakantie op de camping eindigt voor koppel in drama

Mandy en Peter Duijs uit ’t Veld zijn er nog steeds kapot van. Wat hun droomvakantie aan het Italiaanse Comomeer had moeten worden, is geëindigd in een groot drama. Ze werden overvallen terwijl ze lagen te slapen.

Kamperen zijn ze voorlopig even niet meer van plan, na wat het koppel is overkomen in Italië. Hun hele binnen- en buitentent is opengehaald met een scherp voorwerp. Het zijn angstaanjagende herinneringen.

Als Mandy donderdagochtend wakker wordt, schrikt ze ontzettend. “Ik dacht: de rits staat open en het lijkt wel alsof er een scheur in de binnentent zit.”

Nog half slaapdronken maakt ze haar man Peter wakker. “Misschien is hij naar het toilet gegaan vannacht en is toen iets in het tentdoek gescheurd, schoot door me heen.”

Alles overhoop

Maar Peter heeft geen sanitaire stop gemaakt. Wanneer ze hun tent inspecteren gaan de alarmbellen af. Overal zitten scheuren in. Binnen ligt alles overhoop en de spullen van de twee liggen kriskras door de tent heen.

“Het bakje waarin we de douchemuntjes en onze autosleutel en horloges bewaarden lag ook op de grond. We renden gelijk naar de auto toe, die stond er nog. De sleutel lag op een autostoel.”

“We denken daarom ook dat ze vooral op zoek waren naar cash en kostbare spullen.” Voordat de twee vertrokken, hadden ze bij de camping geïnformeerd of ze met cash zouden moet betalen.

“In het buitenland moet dat vaak, maar hier niet. Daarom hadden we gelukkig weinig cash geld bij ons.”

“Om ons heen werden de buren wakker en al gauw zeiden Belgische buren tegen ons: ‘jullie ook al?'”

Mandy Duijs

Onder de kostbare spullen die zijn gestolen vallen ook twee paar schoenen van Peter, zijn horloge en een rugtas van het stel. “Mijn rijbewijs, paspoort en bankpassen hebben ze laten liggen”, vertelt Mandy.

Door de commotie worden ook kamperende buren gewekt. “Ik was natuurlijk helemaal overstuur”, aldus Mandy. “Om ons heen werden de buren wakker en al gauw zeiden Belgische buren tegen ons: ‘jullie ook al?’. Toen bleek dat minstens vijftien andere kampeerders waren beroofd terwijl ze sliepen.”

Helemaal van de rel

Het vreemde is dat geen van deze beroofde kampeerders, in caravans, campers en tenten, iets van de beroving hebben gemerkt. “Bij sommigen is het rubber uit de ramen verwijderd om binnen te kunnen komen. Bij ons zijn er spullen weggehaald die vlakbij ons hoofd lagen. Normaal gesproken word ik al wakker van een rits. Hoe dat kan? We vermoeden dat we op de een of andere manier zijn bedwelmd, maar dat kunnen we niet bewijzen.”

Slapen in de tent na de beroving was geen optie meer voor het stel. “We hebben gelijk ingepakt en zijn een dag tot rust gekomen in een hotel verderop. We waren helemaal van de rel, we wilden kalmeren voordat we naar Nederland terugreden.” In de tent slapen was ook niet meer mogelijk. “Door de scheuren was de tent zo lek als een mandje en het zou gaan regenen”, vertelt Mandy.

Mandy en Peter zijn, na aangifte te hebben gedaan bij de Italiaanse politie, inmiddels weer vers terug in ’t Veld: vijf dagen eerder dan gepland. Ze zijn opgelucht en blij dat ze weer thuis zijn, maar of de verzekering de spullen die dieven uit hun tent hebben gestolen vergoedt: dát is nog onzeker. De mentale naweeën van de diefstal doen het stel nog het meeste. “Het feit dat ze naast je staan en de hele boel kapot hebben gescheurd. Ze weten gewoon niet wat ze je aandoen.”

Niet laten verpesten

Wat ze vooral willen, is vakantiegangers die nog weg moeten waarschuwen. “Pas op je spullen. Want zelfs als ze naast je liggen, kunnen ze er nog bij.” Of Mandy ooit nog in een tent stapt, dáár denkt ze liever nog even niet over na.

“Voorlopig ga ik niet meer kamperen. Maar ja: dat zeg ik nu, het is nog vers. Ik wil mijn vakanties niet laten verpesten hierdoor. Laten we nu maar eens kijken wat we terugkrijgen van de verzekering. Misschien doen we volgend jaar wel iets heel anders. Maar met deze tent op stap gaan, dát kan sowieso niet meer.”

Scroll naar boven