Kabinet vraagt RIVM om onderzoek naar de gevolgen voor Nederland bij kernbom op Oekraïne

Nucleaire bom

De invasie van Rusland in Oekraïne zou zomaar nog verder kunnen escaleren. Het kabinet heeft het RIVM daarom gevraagd onderzoek te doen naar de gevolgen voor Nederland, mocht Poetin besluiten over te gaan op de inzet van kernwapens in Oekraïne.

‘Impact voor Nederland is beperkt’

Lars Roobol, stralingsexpert en afdelingshoofd bij het RIVM: “Vanwege de dreiging is het verzoek aan ons gedaan om wat berekeningen uit te voeren. De eerste resultaten over eventuele gevolgen van een kernbom in Oekraïne zijn inmiddels gedeeld met de stralingsautoriteit.”

Hoewel de uitkomsten niet openbaar gemaakt worden, meldt Roobol dat wij er in Nederland weinig tot niets van zullen merken.

Een verwoestende lokale uitwerking

Als Poetin besluit de zogenoemde ‘tactische kernwapens’ in te zetten, heeft dat lokaal een verwoestende uitwerking.”Het produceren van radioactiviteit is niet het doel van zo’n bom. Dat explosief is lokaal zeer schadelijk natuurlijk, en verschrikkelijk voor de slachtoffers, door de explosie en de hitte”, aldus Roobol.

Vladimir Poetin

Vergelijkbaar met Tsjernobyl

Volgens de stralingsexpert is een kernbom op Oekraïne vergelijkbaar met de ramp in Tsjernobyl in 1986. “Die heeft hier nul gezondheidsschade aangericht. Wel was er allerlei gedoe: koeien moesten van het land af, je wilt geen radioactieve stof in de melk.”

Horrorscenario’s bij aanval op NAVO-landen

Het klinkt natuurlijk bizar, maar een gerichte kernbom op Oekraïne is te ver weg om gezondheidsschade aan te richten in ons land. Dat wordt een ander verhaal als er wordt besloten tot het inzetten van grotere kernwapens, of wanneer er een nucleaire aanval plaatsvindt op een NAVO-bondgenoot.

Dit zou catastrofale gevolgen kunnen hebben voor Nederland. Volgens Roobol komen er dan ‘horrorscenario’s’ op tafel. Hoewel de dreiging reëel is en alle seinen op oranje staan, wordt hier momenteel nog geen rekening mee gehouden.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven