Jana en Vincent hebben 4 banen én spaargeld, maar krijgen geen lening voor een woning

Jana en Vincent hebben 4 banen én spaargeld, maar krijgen geen lening voor een woning

De 24-jarige Jana en Vincent uit het Belgische Leopoldsburg werken zich een slag in de rondte. Ze hebben samen vier banen en hebben ook goed gespaard. Nu ze een huis willen kopen, wil de bank hen echter geen lening verstrekken, tot groot verdriet van het koppel.

Jana Dekort en Vincent Drykoningen hadden het allemaal perfect uitgestippeld. Eerst huren, dan keihard werken, sparen en dan een mooi huisje kopen. De twee zien elkaar nauwelijks omdat ze zoveel werken, maar ze doen het met een doel. In twee jaar tijd spaarden ze een mooi bedrag en besloten de huizenmarkt te gaan verkennen.

Kunnen ouders bijspringen?

Vorige maand vonden ze een mooie woning, een vrijstaand huis in Leopoldsburg voor een kostprijs van 295.000 euro. Ze halen de eigen inbreng van 10 procent nét niet. De bank is onverbiddelijk: de twee krijgen geen lening. De bank vraagt zelfs brutaal of de ouders van Jana en Vincent kunnen bijspringen.

Jana stond naar eigen zeggen perplex. “Is dat waar we al jaren zo hard voor knokken? Ik heb geantwoord van niet, en ik zou het ook niet eens willen. Voor ons kwam dit heel hard aan. Krijgen alle andere jongeren dan wel een som geld van thuis mee? Voor ons was dit een flinke opdoffer.”

“We wilden eigenlijk 300.000 euro lenen, zodat we ook konden renoveren. Maar zelfs als we al ons spaargeld en geleend geld van onze ouders in het huis staken, mochten we maar 250.000 euro lenen.”

Blijven hard werken

Jana en Vincent hebben hun plannen nu noodgedwongen even on hold moeten zetten. “We blijven echter niet bij de pakken zitten en blijven keihard verder werken. Volgend jaar doen we een nieuwe poging. En als het dan niet lukt… dan blijven we maar voor de rest van ons leven huren. We zijn nu jong, we willen daar ook nog wat van kunnen genieten.”

Scroll naar boven