Hans (42) en zijn vriendin leven in elektriciteitshuisje

Hans (42) en zijn vriendin leven in elektriciteitshuisje

De 42-jarige Hans en zijn vriendin wonen in een elektriciteitshuisje in Almelo. Het klinkt bijna te bizar om waar te zijn; toch is het zo. Aan de Sluisweg in Arnhem hebben de twee hun intrek genomen. Maar dat mag niet.

Vuilnis

Hans en zijn vriendin zijn overduidelijk niet de schoonsten. Wanneer een verslaggever van het Algemeen Dagblad aankomt, lijkt het net een vuilnisbelt.

Er staan enkele fietsen tegen de muur, er hangt een provesorisch gemaakte waslijn en er staat een barbeque. Er ligt overal afval en vuilnis.

Dagelijks trekt het de aandacht van passanten, want wat is hier aan de hand? Het transformatorhuisje op dit bedrijventerrein is de ’thuis’ van Hans en zijn vriendin.

Hans (42) en zijn vriendin leven in elektriciteitshuisje

Triest

Een passerende wandelaar noemt het een trieste situatie. Een visser weet er ook van. Hij geeft aan dat de twee al maanden in het huisje wonen. Toch zijn ze bijna nooit ’thuis’.

Wanneer de verslaggever van het Algemeen Dagblad gaat kijken, hoort hij timmergeluiden. De man (Hans) die bezig in aan een timmerwerkje, wil liever niet naar het hek komen voor een praatje. Hij wil het liefst geen pottenkijkers en wil liever ook geen aandacht in de krant.

Toch besluit hij uiteindelijk in te stemmen. ”Ze weten ervan”, zegt hij. Hiermee doelt hij de autoriteiten zoals de gemeente. ”Ik zal hier wel een keer weg moeten, maar dat hoor ik dan wel.”

”Ik heb geen huis, kan ik niet krijgen. Acht, ik vind het eigenlijk wel best hier. Genoeg ruimte, toch?” Volgens Hans heeft hij gekeken of de stroom er vanaf is. ”Helaas heb ik geen elektriciteit. Nu moeten we onszelf maar zien te redden met kaarsjes.”

Gemeente

De eigenaar van het terrein is de Zwanenberg Food Groep. Woordvoerder Patrick de Leede bevestigt dat ”deze mensen nu al een tijdje in het huisje wonen.”

”We hebben contact opgenomen met de gemeente, want dit mag niet.” De gemeente heeft er ook weet van. ”Zij hebben waar mogelijk onze aandacht en zorg. Het gaat om een ongewenste situatie die we zeker niet gedogen. We hebben de zwervers en de terreineigenaar aangesproken.”

Maar waar moeten Hans en zijn vriendin dan heen? ”Er is nachtopvang. Dat hebben we hen ook aangegeven.” Maar of Hans en zijn vriendin dat willen, is iets anders.

Scroll naar boven