Op welk nummer staat de auto geparkeerd? 99% heeft dit fout

Auto parkeren

Op welk nummer staat de auto die geparkeerd is op het bovenstaande plaatje? Het raadsel heeft een zeer eenvoudige oplossing, maar de kans is groot dat je het niet meteen hebt ontdekt.

Raadsel

Als je het antwoord nog niet weet, hoef je je geen zorgen te maken. Zelfs de bekende hersenonderzoeker Mark Mieras had er aanvankelijk moeite mee.

Hij legt uit: “Kinderen zijn doorgaans meer bereid om zich over te geven aan visuele informatie dan volwassenen. Ze gaan gewoon aan de slag met zo’n puzzel. Als volwassene wil je niet graag falen, en dat geldt ook voor mij.”

Dit kleine raadsel, dat in Hongkong zelfs op basisscholen wordt gebruikt, illustreert volgens Mieras duidelijk de beperkingen van het volwassen denken.

Vooropgezet idee

Hij vervolgt: “Volwassenen hebben vaak al een vooropgezet idee van de richting waarin ze moeten zoeken om het antwoord te kunnen vinden. Ze worden belemmerd door verwachtingen over wat er van hen wordt verwacht.

Kinderen daarentegen gaan gewoon experimenteren en benaderen het probleem vanuit diverse invalshoeken.” (Als je het raadsel nog niet hebt opgelost, is de hint ‘Bekijk het van alle kanten’ een goede aanwijzing…).

Mieras legt uit: “Omdat kinderen simpelweg aan de slag gaan zonder al te veel na te denken, begrijpen ze ook veel sneller hoe computerspellen werken dan volwassenen.

Vanaf groep 3 leren kinderen om te denken in termen van succes en verliezen ze geleidelijk  hun creatieve denkvermogen.”

Wereldwijde problemen

Hoewel kinderen misschien slimmer lijken te denken dan volwassenen, is Mieras van mening dat ze uiteindelijk niet in staat zullen zijn om de grote wereldproblemen op te lossen.

“Het sterke punt van kinderen ligt vooral in het oplossen van hun eigen problemen. Ze zijn inventief wanneer het gaat om praktische zaken”, legt hij uit.

“Het kan echter voorkomen dat een volwassene geïnspireerd raakt door wat een kind doet, wat tot een innovatief idee kan leiden.”

Oplossing

Heb je inmiddels het raadsel opgelost? Het antwoord is eigenlijk heel simpel: je moet gewoon het plaatje omdraaien, en dan ontstaat er meteen een logische reeks van cijfers. De geparkeerde auto staat dus op nummer 87.

Scroll naar boven