Heb jij last van maden in de afvalbak? Zo kom je er snel vanaf

Heb jij last van maden in de afvalbak? Zo kom je er snel vanaf

Afvalbakken zijn nou de meest schone plekken. Veel mensen die hun kliko en/of afvalbak openen, zien de maden letterlijk door het vuilnis krioelen. Niet iets om vrolijk van te worden. Maar hoe kom je er nu snel vanaf?

Larven

Maden zijn larven van vliegen, die hun eitjes in een container leggen. Wanneer het lekker warm is, komen die eitjes soms binnen een paar uur uit.

Uit het eitje komt een larf, die zich volpropt met eten waarna het insect in een pop verandert. Bij hoge temperaturen kan deze pop al binnen drie dagen uitkomen, waarna er dus een vlieg ontstaat. Maden komen dus voorval in de afvalbak voor wanneer het warm is.

Heb jij last van maden in de afvalbak? Zo kom je er snel vanaf

Voorkomen!

Maar ja, jij zit natuurlijk niet op maden te wachten. In eerste instantie moet je er dus voor zorgen dat je geen eten in de bak gooit.

Alhoewel, niet onafgedekt. Vlees kun je bijvoorbeeld in een krant vouwen, voordat je het in de afvalbak deponeert. Maar er bestaan nog meer slimme trucjes.

Een afvalbak in de zon plaatsen is vragen om problemen. Daardoor loopt de temperatuur hard op. Wat ook slim is, is om je afvalbak regelmatig schoon te maken. Als je een hogedrukspuit bezit, ben je snel klaar. Wanneer je die niet hebt, kun je ook emmers water leegkieperen.

Bestrijden

Maar als de maden er al zitten, kun je er voor zorgen dat je ze razendsnel kwijt bent. Hieronder vind je praktische tips die zorgen dat ze snel vertrekken.

  • Je kunt als een terminator te werk gaan en de maden simpelweg bestrijden met kokend heet water. Zorg er dan wel voor dat je het water direct op de maden giet. Wanneer je container volzit, werkt dat dus niet zo best.
  • Tip twee is zand. Maden zijn vrij slijmerig en kunnen niet goed tegen zand. Ze komen de zandkorreltjes niet te boven en je kunt ze dan samen met het zand uit de kliko vegen.
  • Ook mogelijk is de randen van je kliko ondergieten met chloor. Dat is best wel heftig.
  • Wat ook heftig is, is zout. Maden kunnen hier niet tegen en wanneer ze in aanraking komen met zou, smelten ze (als sneeuw voor de zon).
  • Tip nummer vijf kost wat meer moeite. Als je een panty vult met mottenballen ben je ook snel van maden af.
  • Ben je er vanaf? Maak je kliko dan goed schoon
Scroll naar boven