Grote zorgen om oudjaarsavond door weerbericht

Vuurwerk

Over een paar dagen staat het Nederlandse knalfestijn weer op het programma. Tenminste, in gemeenten die niet meedoen aan de betutteling en vuurwerk afsteken nog gewoon toestaan. Maar het weerbericht is ons niet gunstig gezind.

Harde wind

Windkracht 5, 6 en in kustplaatsen wellicht wel 7. Alles wijst erop dat we een winderige jaarwisseling tegemoet gaan. Dat wordt dus oppassen geblazen.

Grote zorgen om oudjaarsavond door weerbericht

RTL Nieuws heeft een oogarts gevonden die graag zijn mening wil geven over de combinatie van harde wind en vuurwerk: ”Wind geeft meer afzwaaiers, en dus meer slachtoffers.”

Vorig jaar

De weersverwachting voor 31 december heeft veel weg van die van vorig jaar. Ook toen ging het flink tekeer. Het resultaat hiervan was dat veel vuurwerkshows werden afgelast.

Of dat ook dit jaar zal gaan gebeuren, is onduidelijk. Organisatoren wachten vaak tot een paar uur van tevoren alvorens ze een besluit maken.

Meteoroloog Martijn Dorrestein van Buienradar voorspelt ook hevige wind, met name in de kustprovincies. ”In Rotterdam en Amsterdam stevenen we af op windkracht 5 of 6. Maar bij Scheveningen kan dat windkracht 6 of 7 worden. Verderop in het land wordt het minder hard.”

‘Veel afzwaaiers’

Volgens de oogarts gaat het hard genoeg waaien om vuurwerk uit de baan te laten raken. ”Denk aan dozen met 30 of wel 60 schoten erin. Die kunnen afzwaaien.”

”En als jij dan aan de verkeerde kant staat, kan dat heel gevaarlijk zijn. Vorig jaar was een extreme jaarwisseling. Maar nu verwachten we vergelijkbare toestanden.”

Draag een vuurwerkbril!

De kans is aanwezig dat vuurwerkshows geannuleerd zullen worden wanneer het te hard waait. Consumentenvuurwerk wordt vaak gewoon afgestoken.

De Faber: ”Daar is geld voor betaald. De meeste mensen bewaren dat niet. Maar bij harde wind gaat het vuurwerk toch wat vaker horizontaal dan verticaal.”

De oogarts heeft een goede tip voor mensen die toch willen afsteken, maar ook voor omstanders: ”Draag een vuurwerkbril en ga een de hoge kant staan!”

Scroll naar boven