Vuurwerkangst bij honden en katten vastgelegd op bodycam: ”Mijn hart is gebroken”

Vuurwerkangst bij honden en katten vastgelegd op bodycam: ''Mijn hart is gebroken''

Dat honden en katten niet dol zijn op vuurwerk is een understatement. Maar wat zie je wanneer je dieren een GoPro-camera omhangt tijdens oud en nieuw? Documentairemaker Sebastian Mulder (29) vroeg 24 baasjes dit te doen.

Vuurwerkangst

Mulder kreeg in totaal voor meer dan 180 uur aan beeldmateriaal toegezonden nadat hij een oproep op Facebook zette. De documentairemaker werd zelf heel emotioneel van de beelden.

We zien getril, gehijg, gekwijl en gepiep. Honden die plat op de grond gaan liggen, katten die stil blijven staan vanwege de angst voor wat er komen gaat.

Dieren

Aan RTL Nieuws vertelt Mulder dat zijn idee drie jaar geleden ontstond. Hij zag hoe zijn eigen kat op straat schrok van een harde knal. ”Ze durfde niet meer voor- of achteruit. Ik was mezelf er nooit zo bewust van, maar ineens dacht ik: dat moet erg heftig zijn voor zo’n dier.”

Film

Op dat moment kwam hij op het idee om er een film over te maken. ”Ik wilde mensen echt laten voelen: zo is voor een dier. Er zat ook een praktische reden achter, want die vuurwerkknallen zijn natuurlijk alleen met oud en nieuw makkelijk op de camera vast te leggen.”

Sebastian is zelf ontzettend dol op dieren. Hij werd blij van beelden waarop geen knallen te horen waren, maar waar werd gespeeld en geknuffeld.

Verdrietiger

Maar wanneer de jaarwisseling nadert, worden de beelden een stuk verdrietiger. ”Om 00.00 uur gaat het in de docu echt helemaal los. Het was soms heel hard om naar te kijken.”

”Zoals van een hond die epilepsie heeft. Mijn hard brak. Het dier kreeg zoveel stress en daardoor een aanval. Dan zie je dus zo’n dier trillend op de grond liggen. Als baasje kun je op zo’n moment ook vrij weinig doen”, zo besluit Mulder.

And a happy new year

De documentaire heeft de titel ‘And a happy new year’ gekregen. Hij gaat niet alleen over honden en katten. Mulder keek ook naar wildcamera’s, bekeek beveiligingscamera’s bij weilanden en stallen.

Wat je daardoor ook ziet, is de paniek bij dieren als uilen, paarden en zelfs bij herten. Onderstaand kun je de trailer van de documentaire bekijken:

Scroll naar boven