De 57-jarige Frank uit het Belgische Middelkerke zit met een probleem. De gemeente wil dat en zijn drie broers elke maand 550 euro betalen en hiermee bijdragen aan de rusthuisfactuur van hun moeder (90), die aan dementie lijdt. De broers weigeren echter.
In negen op de tien Vlaamse gemeenten geldt er een zogeheten onderhoudsplicht. Die schrijft voor dat kinderen financieel moeten bijspringen voor de kosten van een rusthuisfactuur, wanneer ouders dit zelf niet kunnen.
In het geval van Frank en zijn broers is het een vervelende kwestie. Hun moeder lijdt aan dementie is verblijft inmiddels op de gesloten afdeling van een woonzorgcentrum in Herzele.
Geen contact
De gemeente wil nu maandelijks 550 euro zien, maar de broers willen dat niet. En dat is niet zonder reden. Aan Het Laatste Nieuws legt Frank uit waarom.
”Mijn vader is 0verleden toen we nog vrij jong waren. Later kreeg mijn moeder een nieuwe vriend en vanaf dat moment is ze verdwenen uit ons leven.”
”Ze heeft gewoon nooit meer naar ons omgekeken. Daarop hebben wij al het contact verbroken. Sommige kleinkinderen heeft ze nooit gezien en van een achterkleinkind kent ze het bestaan niet eens.”
We hebben al 28 jaar geen contact meer met haar.”
Zat er altijd warmpjes bij
”Haar vriend is 0verleden en toen is ze moederziel alleen in haar kustappartement aangetroffen in vreselijke toestand. Ze was helemaal dement en is meteen onder bewind gezet.”
”De sociale dienst heeft uitgezocht of en hoeveel financiële middelen er nog waren. Mijn moeder heeft nooit een gebrek aan geld gehad, maar ze heeft haar hele fortuin gewoon verbrast.”
ze bleek niets meer te hebben. Behalve het appartement waar ze het vruchtgebruik van had, maar eigendom is van de vier broers.”
Afzien van de plicht
In september moeten Frank en zijn broers in Oostende gaan verklaren waarom ze af willen zien van de onderhoudsplicht van hun moeder.
”Wij weten natuurlijk heel goed wat er is voorgevallen, maar het wordt niet evident om te bewijzen dat we al meer dan 28 jaar van elkaar zijn vervreemd.”
Is afzien mogelijk?
Volgens Nathalie Debast van de Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG) kan er worden afgeweken van de plicht, als de relatie bijvoorbeeld is vertroebeld.
”Kinderen zullen dan voor een commissie moeten verschijnen en bewijzen waarom ze financieel wel kunnen, maar niet willen bijdragen.”
Voor Frank en zijn broers is het een principekwestie: ”“Hadden we een normale relatie gehad met haar, dan hadden we dat met plezier gedaan.”
Helemaal terecht maar dan gekoppeld aan ook geen recht op erfenis. “Wij hebben al 28 jaar geen contact meer met moeder, waarom zouden wij bijpassen?” Ben je als kind verplicht je ouders te onderhouden?
https://t.co/ekDgivc4tZ— Raf Segers (@Koimaster) April 21, 2023