Lonneke (38) mag niet meer in Albert Heijn komen: ”Ik ben geen dief”

Lonneke (38) mag niet meer in Albert Heijn komen: ''Ik ben geen dief''

De 38-jarige Lonneke heeft deze week iets heel ergs meegemaakt. Ze ging boodschappen doen bij Albert Heijn, maar liep naar buiten met een winkelverbod van twee jaar.

De reden? Lonneke werd  ‘op heterdaad betrapt’ op winkeldiefstal. In werkelijkheid was ze vergeten twee flessen wijn te scannen.

Lonneke zit er compleet doorheen en is ten einde raad. Ze mag niet meer shoppen bij de Albert Heijn in Huissen en óók niet bij die in Bemmel en Gendt.

Pinot Grigio

Het was de bedoeling dat Lonneke gezellig wat zou gaan eten met vrienden. En daar hoort natuurlijk een flesje wijn bij. Samen met haar twee kindjes en een kind van een vriendin gaat ze daarom naar winkel.

Best een klus met die drukke kinderen erbij. Als ze zich niet gedragen, krijgen ze geen snoepje, spreekt Eekelder met hen af.

In de aanbieding ziet ze een fles witte wijn, een pinot grigio, van 8,49 euro. Ze neemt twee flessen mee en loopt met alle boodschappen naar een zelfscankassa.

Lonneke (38) mag niet meer in Albert Heijn komen: ''Ik ben geen dief''

”Ik had geen tas, dus scande ik een plastic tas. Ik heb er geen herinnering aan of ik die twee flessen wijn nu wel of niet heb gescand.”

”De zwaarste voorwerpen doe ik altijd onderin de tas, de flessen wijn dus. Het is mijn grootste angst om iets niet te scannen en daarom check ik goed.”

Vanwege de drukke kinderen die voor afleiding zorgen, lukt dat deze keer niet, waarna ze afrekent en door de poortjes loopt die openen met de betaalbon. De kinderen zijn ondertussen alweer ergens anders heen gerend.

‘Je bent aangehouden’

Maar dan ineens gaat het helemaal mis. ”Een medewerkster kwam op me afgestormd en zei: ‘jij bent aangehouden voor winkeldiefstal’.”

”Ik dacht: is dit een grap? Maar ik hoefde niet eens te reageren, want de medewerkster had gezien dat ik de flessen niet gescand had.”

Lonneke begint te beven en schaamt zich rot. Meerdere medewerkers voeren haar daarna af naar een kamertje. Ze mag zichzelf niet verdedigen.

”Ze zeiden meteen dat ik een winkelverbod zou krijgen van twee jaar. Toen pas drong het tot me door: ik werd gezien als een dief.”

”Ik begon te huilen, voelde me tot op het bot vernederd. Of Albert Heijn aangifte heeft gedaan, weet ik niet.”

Lonneke (38) mag niet meer in Albert Heijn komen: ''Ik ben geen dief''

800 euro aan koopzegels

Lonneke beseft dat fouten maken consequenties met zich mee kan brengen. ”Maar dat los je dan gewoon met elkaar op en je gaat in gesprek.”

”Dat was hier helemaal niet mogelijk. Waarom zou ik stelen? Ik ben een trouwe klant en heb nooit wat gepikt. Ik heb zelfs 800 euro aan koopzegels op mijn bonuskaart.”

”Sterker nog, ik heb zelfs Premium (een abonnement van de supermarkt waarmee je meer spaarpunten kunt verzamelen.) ”Ik heb dit niet bewust gedaan.”

‘Slechte moeder’

Als Lonneke haar verhaal deelt met anderen, komt ze erachter dat meerdere moeders met kinderen aangepakt zijn door Albert Heijn.

Ze noemt het ‘onmenselijk’. ”Ik voel me een slechte moeder. Dat winkelverbod interesseert me niet eens zoveel, het gaat me om de manier waarop.”

”Om gezien te worden als een ordinaire dief. Dat vind ik zo erg. Ik ga nooit meer naar zelfscankassa’s.”

Scroll naar boven