Foto’s maken van de natuur gaat je vanaf nu geld kosten

Crop man photographing forest on smartphone

De pracht en praal van natuurgebieden is voor fotografen niet meer gratis op camera vast te leggen. Vanaf nu eist Natuurmonumenten dat er betaald gaat worden voor sessies tussen bomen en planten. Fotografen moeten toestemming vragen en betalen.

Aanvraag indienen

Natuurmonumenten heeft besloten om de regels rondom ‘het gebruik van natuurgebieden’ flink aan te scherpen. Mensen die graag een mooie fotosessie willen in een bos, moeten vanaf nu toestemming vragen. En die toestemming komt met een prijskaartje.

Je mag dus niet zomaar het bos in lopen en daar wat foto’s maken. Je moet eerst een aanvraag indienen, waarna er door Natuurmonumenten een beoordeling gaat plaatsvinden.

Omdat we in Nederland kampioen bureaucratie zijn, kan zo’n aanvraag een poosje in beslag nemen. Niet heel handig als je op korte termijn een fotosessie wilt houden.

Fotografen

Emma Susan van den Berg heeft bruidsreportages en familieportretten als specialiteit, die vrijwel alleen maar plaatsvinden in de natuur. Zij zal dus voor elke shoot toestemming moeten vragen, maar zal daar ook voor moeten betalen. Vermoedelijk wordt dat doorberekend aan klanten.

Foto's maken van de natuur gaat je vanaf nu geld kosten

Iemand die niet goed weet wat hij ervan moet denken is fotograaf Servan Ott. Hij is al tien jaar lid van Natuurmonumenten en steunt hen dus ook financieel.

Ott vindt het niet helemaal terecht dat hij de natuur al steunt, en daar nu extra voor moet gaan betalen in de vorm van een ‘vergunning’.

Niet duidelijk hoeveel

Het is nog niet duidelijk hoeveel Natuurmonumenten gaat rekenen voor foto’s tussen de bomen en planten. Onlangs stuitte Ott in de Oostvaardersplassen al op een boswachter. Die eiste een euro per persoon die op daar op de foto wilde. ”Dat was wel redelijk.”

Fotografen zijn bang dat het een administratieve rompslomp gaat worden. Helemaal wanneer fotoshoots op korte termijn gehouden moeten worden.

Wanneer Natuurbeheer er weken over gaat doen om een aanvraag te behandelen, vanwege eventuele drukte, dan kan alles helemaal in de soep lopen.

Niet spontaan meer

Voor de duidelijkheid: het is dus niet de bedoeling dat jij met je cameraatje even stilstaat om een foto te maken van een of andere boom. Fotografe Marilyn Hansum stelt terecht: ”Als je even wilt stoppen voor een gave foto, moet je dus nu extra gaan nadenken of dat wel mag. Het spontane gaat eraf.”

Scroll naar boven