BBB is klaar met Oekraïners: Kunnen die niet terug?

BBB is klaar met Oekraïners: Kunnen die niet terug?

De BBB heeft geen trek meer in de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Volgens Kamerlid Mona Keizer kunnen we ‘niet iedereen huisvesten’. En dus wil de partij dat ze gewoon lekker teruggaan. Er zijn immers genoeg ‘veilige delen’.

Terugsturen

Oekraïne heeft het al twee jaar aan de stok met Rusland. Duizenden Oekraïners zijn elders neergestreken, waaronder dus in Nederland.

Keijzer vindt het mooi geweest en wil weten of we Oekraïners niet gewoon kunnen terugsturen naar hun eigen land. Ze wil ook weten wat Nederland gaat doen wanneer het land vraagt Oekraïense dienstplichtigen. Er zijn zo’n 650.000 Oekraïners die hun land moeten verdedigen, maar die elders verblijven.

Huur betalen

En dan is er nog iets waar de BBB geen jota van begrijpt, want Oekraïners schijnen helemaal geen huur en zorgkosten te hoeven neertellen.

En dat moeten Nederlandse minima wel. Keijzer noemt dit ‘onderhand volstrekt onuitlegbaar’ tegenover Nederlanders.

D66 is tegen

D66 moet er niet aan denken dat Nederland afscheid neemt van vluchtelingen. Anne-Marijke Podt wil ze het liefst allemaal hier houden en verwierp het idee om mensen terug te sturen. Podt denkt niet dat de politiek kan bepalen welk deel veilig is en welk deel niet.

Ook GroenLinks-PvdA Kamerlid Julian Bushoff wil niet dat er ook maar 1 vluchteling weggaat uit Nederland. Ene Julian Bushoff van de partij noemt dit ‘zorgelijk’.

Weer belastinggeld naar Oekraïne

In de tussentijd gaat Nederland weer voor 97 miljoen euro aan belastinggeld naar Oekraïne sturen. Er worden voor maar liefst 87 miljoen euro aan artilleriegranaten gestuurd. De overige 10 miljoen mogen besteed worden aan het tegenhouden van hackers.

Onze regering heeft geld genoeg. Er wordt namelijk ook nog 25 miljoen euro gestort in een Europees fonds van waaruit de Oekraïne wapens kan kopen.

Kajsa Ollongren noemt dit ‘van groot belang’. Ze wil Oekraïne blijven steunen en dat geldt niet voor de korte, maar voor de lange termijn.

Tussenstand: inmiddels heeft Nederland al voor meer dan 2,6 miljoen euro aan militaire steun gegeven. En dan kosten de opgevangen Oekraïners natuurlijk ook nog miljoenen.

Scroll naar boven