Dit moet de nieuwe ‘baas’ van Nederland worden: ”Ik ben er klaar voor”

Dit moet de nieuwe 'baas' van Nederland worden: ''Ik ben er klaar voor''

Nu het tijdperk Mark Rutte definitief tot een einde komt, zal er iemand moeten opstaan die in het torentje gaat plaatsnemen. 

De vraag is: wie is hier geschikt voor, en ook niet onbelangrijk: wie wil de nieuwe premier van Nederland worden? Binnen de VVD is dat inmiddels duidelijk.

Minister van Veiligheid en Justitie Dilan Yeşilgöz heeft wel oren naar de functie. Zij wil partijgenoot Mark Rutte graag vervangen en heeft dat inmiddels kenbaar gemaakt.

Dit moet de nieuwe 'baas' van Nederland worden: ''Ik ben er klaar voor''

De grootste

De VVD laat weten dat Dilan zichzelf inderdaad kandidaat heeft gesteld. De Telegraaf voegt daaraan toe dat de partij haar ook als voorkeurskandidaat naar voren zal schuiven.

De VVD zal dat later deze week pas officieel doen. Wanneer de partij tijdens de komende verkiezingen opnieuw de grootste wordt, is de kans dus groot dat Yeşilgöz het wordt.

Daarmee zou Nederland een primeur te pakken hebben, want nooit eerder kende ons land een vrouwelijke premier. De peilingen laten voorlopig zien dat de VVD op dit moment nog steeds de grootste partij is. Wanneer er nu verkiezingen zouden komen, zou VVD op 28 zetels uitkomen.

‘Doorgestoken kaart’

Niemand minder dan Rutger Castricum, verslaggever bij PowNed, voorspelde dit al bij De Oranjezomer. Hij spreekt in duidelijke bewoordingen: ”Het is allemaal doorgestoken kaart.”

”Er staat al iemand klaar, waarschijnlijk Dilan Yeşilgöz. Daar gaan nog twee onbeduidende mensen zich tegenaan bemoeien en dan is het klaar. Het is al helemaal in kannen en kruiken. Je laat het voor de buitenwereld, echt VVD, politiek lijken.”

Geen concurrenten

Dat Yeşilgöz heel sterk staat binnen de partij, is inmiddels overduidelijk. Eens te meer doordat er slechts een andere kandidaat is.

Zo liet de tassendrager van Mark Rutte, Sophie Hermans, gisteravond al weten geen lijsttrekker te willen worden. Edith Schippers durft het ook niet aan en Klaas Dijkhoff en Jeanine Hennis willen het ook niet.

De enige die wel belangstelling heeft om premier te worden is oud-Kamerlid is Andre Bosman. Maar hij lijkt geen schijn van kans te maken.

PollMaker

Scroll naar boven