Deze nieuwe regels gaan vandaag in (en dit merk jij daarvan)

Deze nieuwe regels gaan vandaag in (en dit merk jij daarvan)

De eerste zes maanden van 2023 zitten erop en dat betekent dat er vandaag, op 1 juli, nieuwe regels ingaan. Dit ga je merken in je portemonnee. Hart van Nederland heeft uitgezocht wat er precies gaat veranderen. Hieronder een simpel overzicht:

Tanken

Het is al vaak voorbij gekomen, maar tanken is sinds vandaag niet meer te betalen. Door het terugdraaien van de accijnskorting is benzine nu maar liefst 14 eurocent duurder.

Met betrekking tot diesel: daar betaal je vanaf vandaag 10 eurocent meer voor per liter. Niet gek dat steeds meer mensen richting Duitsland gaan om te tanken.

En we hebben slecht nieuws voor je, want aan het eind van dit jaar gaat de accijns nog meer omhoog, waardoor het nog duurder gaat worden.

Deze nieuwe regels gaan vandaag in (en dit merk jij daarvan)

Plastic

Dan het geneuzel omtrent plastic. Gratis to go verpakkingen zijn niet meer toegestaan, net zoals bijvoorbeeld plastic tasjes. Voor een plastic wegwerpverpakking moet je nu extra betalen.

Wat je ook kunt doen is kiezen voor statiegeld, wanneer je besluit om gebruik te maken van een exemplaat dat hergebruikt kan worden.

Huur

Zit jij in een sociale huurwoning? De huren mogen met maximaal 3,1 procent verhoogd worden. Als je een zelfstandige woonruimte hebt, mag de verhuurder zelfs meer rekenen mits je kale huur minder bedraagt dan 300 euro.

Rijbewijs

Ook ga je meer betalen voor je rijbewijs. Gemiddeld betaalde je 44,65 euro om een rijbewijs aan te vragen, maar vanaf vandaag kost dat 48,15 euro. De prijs kan per gemeente verschillen.

Kinderbijslag

Kinderbijslag gaat met 3 procent omlaag nu de energieprijzen weer dalen. Het nieuwe bedrag krijg je voor het eerst begin oktober 2023. De verlaging van het kwartaalbedrag is ruim 8 euro voor kinderen tot 5 jaar oud, ruim 9 euro minder voor kinderen van 6 tot 11 jaar oud en ruim 11 euro voor kinderen vanaf 12 jaar.

Minimumloon en uitkering

Werkenden met een minimumloon ontvangen vanaf 1 juli ongeveer 36 euro per maand meer. Een stijging van bijna twee procent. Minimumjeugdlonen stijgen ook.

Als je 40 uur per week werkt en je 20 jaar oud bent krijg je vanaf 1 juli 9,21 euro per uur. Dit was 8,93 euro. Een 16 jarige krijgt ook iets meer, namelijk 3,98 euro per uur. Dit was voor 1 juli 3,85 euro.

Uitkeringen waaronder de AOW zijn gekoppeld aan het minimumloon en stijgen dus ook mee. Als je alleenstaand bent en je past loonheffingskorting toe dan wordt er nu 1378,98 euro aan AOW op je rekening bijgeschreven.

Na 1 juli wordt dat 1.458,15 euro. Als je samenwoont gaat het nu nog om 939,24 bruto per persoon. Dat gaat volgende maand naar 993,16 euro per persoon.

Wat vind jij van de nieuwe regels? Laat het weten in de reacties en deel dit artikel op sociale media. Daardoor kunnen anderen het ook lezen!

Scroll naar boven